eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A környezetvédelemért lobbizik Merkel az Egyesült Államokban

A német kancellár Washingtonban tárgyal. Csütörtökön magas kitüntetésben volt része, ugyanis idén ö kapta az Eric Warburg díjjat, amellyel a transzatlanti kapcsolat elmélyítése érdekében tanúsított kimagasló eredményt méltatják.

A kancellár Washingtonban előbb a törvényhozás elnökével, Nancy Pelosival tárgyal, majd a Fehér Házban felkeresi Obama elnököt. Angela Merkel nem véletlenül kezdte tanácskozásait Pelosival. Az Egyesült Államok törvényhozása ugyanis pénteken kezdi meg a korábbinál jóval átfogóbb környezetvédelmi törvénytervezet megvitatását.

A kancellárnak szívügye a klíma védelme, így szinte magától értetődik, hogy elismeréssel méltatta a törvénytervezet fö célját, amely 2020-ig a szén-dioxid kibocsátás 17 százalékos csökkentésére irányul. Angela Merkel, aki Németország újraegyesülését követően Kohl kancellár kormányában a környezetvédelmi minisztérium élén állt, Washingtonban úgy vélte, hogy most már az Egyesült Államok is a decemberre tervezett koppenhágai klímaértekezlet sikerén dolgozik.

Mint emlékezetes, az előző amerikai kormány kevésbé tekintette elsődleges feladatának a környezetvédelem érdekében folytatott küzdelmet.

A kancellár a törvényhozásból a Fehér Házba folytatja útját. Az elnökkel is tanácskozik a klímát érintő kérdésekről, noha a napirendi pontok élén a világgazdasági válság leküzdése, az iráni kérdés valamint a transzatlanti viszony szorosabbra fűzése áll. A fehér házi eszmecsere előtt Angela Merkel elismeréssel méltatta Obama elnök politikai irányvonalát, amely új lehetőségeket kínál a már jó ideje húzódó problémák megoldásához.

Nyilatkozatával mintegy cáfolni igyekezett azokat a híreszteléseket, amelyek szerint nem teljesen feszültségmentes az amerikai elnökhöz fűződő kapcsolata. Alighanem ezt próbálta ellensúlyozni az Eric Warburg díj ünnepélyes átadásakor az Airbusz Konszern elnöke, Thomas Enders is, aki rámutatott arra, hogy Angela Merkelnek sikerült eloszlatni az iraki háború kirobbanása után az amerikai-német kapcsolatot beárnyékoló sötét felhőket.

A transzatlanti viszony javítása terén kifejtett erőfeszítéseket elismerő Eric Warburg díjjal korábban Kohl kancellárt, valamint a korábbi amerikai külügyminisztert Condolezza Rice-t is kitüntették. A kancellár köszönő beszédében elmondta, hogy a '80-as évek elején az volt a terve, hogy ha - mint NDK állampolgár, 60. életévét betöltve, lehetősége támad külföldre utazni, Nyugat-Németországból egyenesen Amerikába fog látogatni.

Személyében az Európai Unió tagállamainak utolsó kormányfője tesz bemutatkozó látogatást a Fehér Házban a februárban hivatalba lépett Barack Obama elnöknél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×