eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Tiszteletbeli konzulátus nyílik Betlehemben

Tiszteletbeli konzulátus nyílik Betlehemben - jelentette be szerdán a magyar miniszterelnök, miután tárgyalt Szalám Fajjád palesztin miniszterelnökkel és Rijád al-Malki külügyminiszterrel a ciszjordániai Rámalláhban. Bajnai Gordon az InfoRádiónak a helyszínről adott telefonos interjújában azt mondta: közös magyar-palesztin-izraeli együttműködés lesz a rákkutatással összefüggésben

Magyarok ezrei látogatnak el minden évben Izraelbe és keresik fel a szent helyeket, ezért van szükség a betlehemi tiszteletbeli konzulátus megnyitására - mondta az InfoRádiónak Bajnai Gordon miniszterelnök. Hozzátette: ez nem jár jelentős költségekkel, hiszen a konzuli feladatokat egy civil látja el, aki valamilyen módon kötődik Magyarországhoz. Azt, hogy ki tölti be a posztot, csak később jelentik be.

A Szalem Fajjád palesztin miniszterelnökkel folytatott tárgyalásáról szólva a kormányfő közölte: átbeszélték a közel-keleti békefolyamat alakulását és a további lehetőségeket. Bajnai Gordon találkozott Benjamin Benjámin Netanjahu izraeli elnökkel is: témájuk Magyarország soros EU-elnökségének időszaka volt, amikor az unió vezetése éppen Izraellel tárgyal majd.

A miniszterelnök hozzátette: előrelépésnek tartja, hogy Benjámin Netanjahu elfogadta a Barack Obama által megfogalmazott "két nép, két állam" koncepciót, ugyanakkor szerinte Izraelnek és a Palesztin Nemzeti Hatóságnak további lépéseket kell még tennie, hiszen a világ stabilitása nagy mértékben függ a térségbeli történésektől.

Magyarország az Európai Unió és a NATO részeként két erős értékelvű szövetségi rendszer tagja, így tud segíteni abban, hogy elfogadottabbá váljon az izraeli vagy a palesztin álláspont - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A magyar kormányfő beszámolt arról is: kutatás fejlesztési-gazdasági együttműködés kezdődött, amelyben palesztin, izraeli és magyar tudósok nanotechnológiai kutatást végeznek - rákgyógyszert fejlesztenek ki - közösen Miskolcon, illetve Jeruzsálemben.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×