eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új főtitkárt választanak az Európa Tanács élére

Új főtitkárt választanak az Európa Tanács élére a testület Parlamenti Közgyűlésének hétfőtől péntekig tartó nyári ülésszakán. A Miniszteri Bizottság ajánlása alapján két jelölt van a posztra: Thorbjörn Jagland, a norvég parlament munkáspárti elnöke, valamint Wlodzimierz Cimoszewicz baloldali lengyel szenátor.

 A közgyűlés központi témája az emberi jogok európai helyzete lesz, de a képviselők határozhatnak Fehéroroszország 1997 óta szünetelő megfigyelői jogállásának visszaállításáról is.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot 1949-ben hozták létre, hogy emelje a kontinens országaiban a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának színvonalát. A szervezetnek jelenleg 47 tagja van, Magyarország 1990-ben csatlakozott a testülethez.

Az Európa Tanács égisze alatt működik az Emberi Jogok Európai Bírósága, ahová azok fordulhatnak, akik szerint megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogaik valamelyikét, és saját hazájukban eredménytelenül kimerítettek minden jogorvoslati lehetőséget.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×