eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tálib harcos - angol akcentussal

Egyre több külföldit toboroznak az afganisztáni tálibok, hogy ezzel "ellensúlyozzák" a koalíciós erők csapaterősítéseit. A lázadók soraiban újabban törökök és üzbégek is feltűnnek, de brit állampolgárok is csatlakoztak hozzájuk - írja a londoni Times.

Különösen sok üzbég és török harcol az afganisztáni tálibok között, akik a már korábban érkezett arabokat követik - mondták nyugati illetékesek a londoni Timesnak.

A lap megjegyzi, hogy egyre többször hallani angolul, azonosítható brit regionális akcentussal beszélő tálibokról. Helmand tartományban, ahol a hollandok, a kanadaiak és a nemrég érkezett amerikai tengerészgyalogosok mellett a britek is harcolnak, egy megölt tálib fegyveresen az Aston Villa futballklub címerét ábrázoló tetoválást találtak.

A Timesnak sikerült kapcsolatba lépnie egy helyi tálib vezérrel, aki azt állította: 40 százalékkal nőtt a déli tartományban harcoló külföldi önkéntesek száma. A legtöbbjük pakisztáni, arab, de üzbégek és csecsenek is vannak köztük - mondta.

Helmand Afganisztán egyik legveszélyesebb területe, ebben az évben eddig naponta átlag tíz támadás történt. Más tartományokban jóval ritkábban csapnak le a lázadók. A nyugati koalíció számára azonban ez a térség kiemelten fontos: itt termelik ugyanis az afganisztáni ópium nagy részét, amelyet heroinná átalakítva csempésznek Közép-Ázsiába, Európába és a Közel-Keletre.

"Egyszerűen nem akarják, hogy ott legyünk"

A lázadók pénze 30 százalékban a drogcsempészetből és védelmi pénzek szedéséből származik. Az afgán kormány a héten ismerte el, hogy a 13 járásból csak nyolcat ellenőriz a tartományban.

A külföldiek azonban az ország más területein is feltűnnek: május végén egy amerikai légitámadás 34 arab harcost ölt meg a délkeleti Paktika tartományban. Valószínűleg az iraki háború miatti reakció is közrejátszik abban, hogy jelentős számú török harcost tartanak nyilván Farah tartományban.

Az amerikai központi parancsnokságot vezető, iraki veterán David Petraeus tábornok azt mondta: Afganisztánban súlyos összecsapásokra számíthatnak a támadásba lendülő amerikai csapatok és a harc néhány évig eltarthat. 2001 óta nem volt olyan intenzív az ellenállás - mint az idén, jegyzik meg elemzők.

Petraeus hozzátette: nem lehet úgy az afgánok között élni, mint ahogy az irakiak között lehetett, mert egyszerűen "nem akarják, hogy ott legyünk".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×