eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még nem derült ki, egyetem marad-e a révkomáromi Selye János

A révkomáromi Selye János Egyetem rektora szerint téves az a sajtóhír, amely szerint a szlovákiai magyar oktatási intézmény nem szerepelt sikerrel az akkreditációs folyamatban, ezért jövőre csupán főiskolaként működhet.

A pozsonyi Új Szó szerdai száma szerint kérdéses, hogy a révkomáromi intézmény megtarthatja-e nevében az egyetem szót, de az biztos, hogy kevesebb pénzt kap, amennyiben lefokozzák főiskolává.

Tóth János, az egyetem rektorra a hírre reagálva az állítást tévesnek nevezte. Az egyetem sajtóközleménye szerint az akkreditációs folyamat csak augusztusban zárul le. A révkomáromi magyar egyetemről első olvasatban június végén tárgyal majd az Akkreditációs Bizottság , ekkor derülnek ki az első konkrét információk arról, hogyan értékelik az egyes tudományágakat.

A közlemény szerint az egyetem reális célja kezdettől fogva a főiskolai kategória feltételeinek teljesítése volt. "Az Új Szó híre tehát téves, a kompetens személyek megkérdezése nélkül jelent meg" - olvasható a sajtóközleményben

Tóth János rektor az egyik szlovákiai magyar hírportálnak elmondta: siker lenne, ha az egyetemet főiskolai kategóriába sorolnák, mivel ez azt jelentené, hogy ugyanannyi költségvetési támogatást kapnának, mint jelenleg.

Ebben az esetben - ha az egyes tudományágak elérik a C+ szintet - a Selye János Egyetem mesterfokú és doktori képzést is folytathatna. "A főiskolai kategória az egyetem minden eddigi tevékenységének folytatását és fejlesztését lehetővé teszi, a költségvetés a főiskolai besorolás következtében nem csökken, az egyetem megnevezése nem változik" - nyilatkozta a rektor.

Szlovákiában már több mint egy éve folyik a felsőfokú oktatási intézmények újraakkreditálása, és úgy tudni, hogy a szigorú követelményekkel több nagy múltú szlovák egyetemnek, például a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemnek és a pozsonyi Közgazdasági Egyetemnek is komoly problémái vannak. Az akkreditációs folyamat szeptember 30-án fejeződik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×