eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cohn-Bendit az EP-frakciók ellenállásával fenyegeti Barrosót

A zöldek, a szocialisták és a liberálisok összefogását igyekszik elérni Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek eddigi európai parlamenti frakcióvezetője annak megakadályozása érdekében, hogy José Manuel Barroso portugál konzervatív politikus, az Európai Bizottság eddigi elnöke kapjon újabb ötéves mandátumot az EU legfőbb végrehajtó testületének irányítására.

Keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Cohn-Bendit - az 1968-as franciaországi diáklázadások egyik vezéralakja - elfogadhatatlannak minősítette a jobbközép politikai erőket tömörítő Európai Néppárt, valamint több európai baloldali kormány által is támogatott Barroso megbízatásának megújítását.

Az Európai Parlament legkorábban július 17-én szavazhat a jelöltről. Az viszont, hogy a tagállami kormányokat képviselő tanács addigra hivatalosan elő is terjeszt-e jelöltet, egyelőre nem biztos, a döntés a csütörtök-pénteki EU-csúcs résztvevőinek kezében van.

Brüsszelben úgy hírlik, hogy a kormányfők egyelőre csupán "erős politikai támogató állásfoglalást" kívánnak elfogadni. A bizonytalanság oka, hogy amennyiben az októberre tervezett újabb írországi népszavazáson - a tavalyi elutasító döntés után - mégis elfogadják az uniót megreformáló lisszaboni szerződést, akkor annak alapján új szabályok lépnek életbe az Európai Bizottság összetételét, illetve a kiválasztás szabályait illetően.

Cohn-Bendit nem szólt arról, hogy kit szeretne Barroso helyett a bizottsági elnöki székben látni. Uniós források szerint azonban növekvő szocialista-liberális-zöld támogatás szerveződik Guy Verhofstadt, Belgium volt liberális miniszterelnöke mögött.

E három irányzatnak 294 képviselője van a június 4. és 7. között újraválasztott, 736 tagú Európai Parlamentben. Ez tehát kevés a többséghez. A szocialistáktól balra álló, kommunistákat is tömörítő Egyesült Baloldal - Északi Zöldek elnevezésű tömörülés 32 tagja, a Függetlenség/Demokrácia nevű jobboldali szerveződés 18 tagja, valamint az egyelőre függetlennek minősített, frakcióhoz nem tartozó 93 képviselő között azonban sokan akadnak, akik hajlandóak lennének Barroso ellen összefogni - vélekedik az uniós kérdésekkel foglalkozó EurActiv hírportál. A néppártiak a legnagyobb politikai csoportot jelentik ugyan 264 képviselővel, de értelemszerűen nekik is szövetségeseket kell keresniük, ha többséget akarnak összekovácsolni Barroso mögött.

A szavazás az Európai Bizottság elnökének személyéről az Európai Parlamentben titkos, tehát nem kell kiderülnie, ki hogyan szavazott.

A szocialisták szerint Barroso a mostani gazdasági válság, a növekvő munkanélküliség ellen olyan hatékonysággal küzd, mint ha egy pohár vízzel akarná oltani az égő házat. Verhofstadt is elégtelennek tartja a portugál elnök által vezetett Európai Bizottság eddigi válságkezelő lépéseit.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×