eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szoros választási eredmény várható Csehországban

Szoros eredményt jósolnak az előrejelzések a két legnagyobb párt között Csehországban, ahol pénteken és szombaton tartják az európai parlamenti választást.

Csehországban kétnapos az európai parlamenti választás. A szavazóhelyiségek pénteken délután két órától szombat délutánig lesznek nyitva.

Elemzők szerint a mostani voksolás választási főpróbának is tekinthető az őszi parlamenti választások előtt, amelyet azért rendeznek, mert áprilisban egy bizalmatlansági indítványba belebukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép kabinet. Azóta szakértői kormány van hatalmon, amelynek mandátuma az októberre kiírt előre hozott választásokig tart.

A számítások szerint a legtöbb európai parlamenti helyett a korábbi kormánypárt, az ODS (Polgári Demokratikus Párt) szerezheti meg, de jók az esélyei a Jiri Paroubek vezette szociáldemokratáknak is

A harmadik helyre minden bizonnyal a kommunisták futhatnak be, akik a rendszerváltás előtti állampárt örökösei, és az összes többi párt 20 éve nem hajlandó szóba állni velük. Meglepetés lehet a korábbi államfőjelölt, Jana Bobosiková által megalapított Suverenita párt szereplése; a legutóbbi felmérések szerint akár 10 százaléknál jobb eredményt is elérhetnek.

Egy-két helyet szerezhetnek még a polgári demokratáktól jobbra álló kereszténydemokraták is, de a korábbi jobbközép kormányban koalíciós partnerként szereplő zöldeknek nincs sok esélyük brüsszeli mandátumra.

Csehországot összesen 22 európai parlamenti szék illeti meg.

A választások előtt feltűnést keltett az euroszkepticizmusáról ismert cseh államfő, Václav Klaus, aki szerint nem létezik az európai nemzetek közössége, és ezért fölöslegesnek tartja az európai választásokat.

Több negatív reakciót váltott ki Miloslav Vlk prágai érsek felszólítása is, hogy a csehek az európai parlamenti választáson ne voksoljanak azokra a pártokra és politikusokra, amelyek és akik márciusban megbuktatták a kormányt. Több politikus a választások meg nem engedett befolyásának minősítette a kijelentést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×