eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Izraelt aggasztja Obama kibékülési kezdeményezése a muzulmánokkal

Izrael bízik abban, hogy Barack Obama amerikai elnök nem a zsidó állam kárára kezdeményez kibékülést a muzulmán világgal csütörtöki kairói beszédében - jelentette ki szerdán Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik bizalmasa.

"Az amerikai elnöknek joga van ahhoz, hogy megpróbáljon kibékülni a muzulmán világgal és vetélytársként indulni az al-Kaidának vagy Iránnak a megnyeréséért folyó küzdelemben, a magunk részéről viszont ellenőriznünk kell, hogy ez nem sérti-e közös érdekeinket" az amerikaiakkal - mondta Jiszráel Kac szállítási miniszter az izraeli katonai rádióban.

Obama "barátian viselkedik Izraellel, de más a hozzáállása (mint George Bushé volt), más üzeneteket küld az arab és a muzulmán világnak, ez más helyzet, és nem könnyű" - tette hozzá Netanjahu közeli munkatársa, akit a kormányfő szóvivőjének is tartanak.

"Izrael és az Egyesült Államok intenzíven együttműködik, de a nézeteltérések az utóbbi időben súlyosbodtak" - ismerte el Kac, ismét bírálva az amerikai elnököt amiatt, hogy nyomást gyakorol Izraelre az építkezések teljes leállításáért a ciszjordániai zsidó telepeken.

Barack Obama az izraeli-amerikai viszony feszült időszakában intéz beszédet az iszlám világhoz. A feszültség oka, hogy Netanjahu elveti egy önálló palesztin állam gondolatát és a ciszjordániai zsidó betelepülések teljes beszüntetését, amit az amerikai elnök a közel-keleti békefolyamat előmozdítása érdekében követel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×