eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kitoloncolták Demjanjukot az Egyesült Államokból

Megérkezett Münchenbe kedden John Demjanjuk náci háborús bűnös, a sobibori haláltábor egykori őre, hogy 30 ezer zsidó halálában való felelősségéért bíróság elé állítsák - közölte a német rendőrség.

Demjanjukot több éves jogi huzavona után, hétfőn toloncolták ki az Egyesült Államokból.

A 89 éves ukrán születésű férfit egy mentőautó szállította el otthonából és kerekes székben tolták fel a repülőgépre, amely helyi idő szerint hétfőn este indult el az ohiói Clevelandből Münchenbe.

A kitoloncolásra négy nappal azután került sor, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította Demjanjuk azon kérelmének tárgyalását, hogy egészségi állapota miatt függesszék fel a kiadatási eljárást.

Demjanjuk hétfőn elbúcsúzott családjától, és két pap is meglátogatta Cleveland melletti házában. Családtagjai lepedővel takarták el a fotósok elől, amikor beemelték az őt szállító mentőautóba.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Az egykori autógyári munkás tagadja, hogy bűnös lenne; azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze a holokauszthoz.

Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center alapítója közölte: Demjanjuk megérdemli, hogy megbüntessék; a sobibori haláltáborban férfiakat, nőket és gyerekeket lökött be a gázkamrába, "könyörület, szánalom és bűntudat nélkül". Véleménye szerint valószínűleg ez lesz az utolsó per, amelyben valakit náci háborús bűnökért elítélnek.

A feltételezett háborús bűnös fia, ifjabb John Demjanjuk közölte, hogy a kiadatás felfüggesztésére vonatkozó elutasítást akkor is megfellebbezi, ha apja már nincs az országban. Azt mondta, nincs egyetlen bizonyíték sem arra, hogy apja bárkinek ártott, nemhogy akárkit megölt volna.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×