eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Visszavenné erdélyi kastélyát a grófi család leszármazottja

A magyar állampolgárságú Atzél Ferenc bírósági keresetet nyújtott be, mert úgy gondolja, ő a törvényes örököse az árokaljai Bethlen-kastélynak.

Bírósági úton próbálja visszaszerezni az árokaljai Bethlen-kastélyt a kolozsvári Babeº-Bolyai Tudományegyetemtől a grófi család egyik leszármazottja - írja a Krónika. A magyar állampolgárságú Atzél Ferenc keresetet nyújtott be a Beszterce-Naszód megyei törvényszékhez, amelyben azt állítja: a grófi család rokonaként őt illeti meg a neobizánci stílusban épült kastély és az ahhoz tartozó 16,5 hektáros terület, amelyet jelenleg a Babeº-Bolyai Tudományegyetem használ. Mivel a grófi családnak nincs egyenes ágú leszármazottja, Atzél szerint ő a törvényes örökös.

Sorin Mititean, Sajómagyarós község polgármestere - ahova az árokaljai Bethlen-birtok is tartozik - a román Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Atzél Ferenc az általa vezetett intézményt is perli. "Atzél Ferenc már más módon is megpróbált hozzájutni az árokaljai Bethlen-birtokhoz. Mielőtt ezt a Babeº-Bolyai Tudományegyetemnek adtuk volna, megkerestük a grófi család örököseit, de egyet sem találtunk" - nyilatkozta az elöljáró. Mititean szerint Atzél arra hivatkozik, hogy magyar állampolgárként nem volt, ahonnan értesülnie az örökösök felkutatásáról.

"Kellemetlenül érintene minket, ha le kellene mondanunk a kastélyról és a hozzá tartozó területről" - fejtette ki a Krónika kérdésére Magyari Tivadar, a Babeº-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, aki szerint tudnak az ellenük indított perről. Mint mondta, a kastélyt és a hozzá tartozó, mintegy 150 különleges fafajtát tartalmazó parkot főleg a környezetvédelmi és biológiai kar hallgatói használják szakmai gyakorlat céljából.

"A Beszterce-Naszód Megyei Tanácstól kapott ingatlan nagyon leromlott állapotban volt, az egyetem rengeteg pénzt fordított a felújítására" - magyarázta Magyari, aki szerint amennyiben az igénylő megkapná az ingatlant, az állam egyetlen lejjel sem kárpótolná a felsőoktatási intézményt, amiért rendbe tette. Mint mondta, az egyetem nem mond le a Bethlen-kastélyról és a hozzá tartozó területről, a jogászaik mindent megtesznek, hogy megvédjék azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×