eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orosz és kínai hackertámadások amerikai rendszerek ellen

Kínai, orosz és más országokból származó hackerek hatoltak be az Egyesült Államok elektromos hálózatának számítógépes irányítási rendszerébe, olyan kártékony programokat helyezve ott el, amelyek súlyos zavarokat kelthetnek a rendszerben - közölte szerdán a The Wall Street Journal internetes kiadása.

A kiberkémek nem próbáltak meg kárt okozni, de az újság által idézett jelenlegi és volt nemzetbiztonsági szakértők szerint erre kísérletet tehetnek egy válság vagy háború idején.
"A kínaiak megpróbálták felderíteni az infrastruktúránkat, köztük az elektromos hálózatot és az oroszok is" - mondta az amerikai hírszerzés egy magas rangú tisztviselője.

Az Amerikát érő behatolások nem egy konkrét cég vagy régió ellen irányulnak, azokat az Egyesült Államok egész területén észlelték - közölte egy másik személy, aki korábban a belbiztonsági minisztériumban dolgozott. Mint kifejtette, tavaly több támadás érte az amerikai villamosenergia-hálózatot.

A behatolásokat vizsgáló hatóságok megtalálták az idegenek által a rendszerben hagyott programeszközöket, amelyekkel súlyos károk okozhatók a hálózat elemeiben. Az amerikai közlés szerint az Egyesült Államok vízellátási rendszere, továbbá a szennyvízhálózat és más rendszerek is veszélynek vannak kitéve.

Washington feltételezése szerint a kibertámadásokért elsősorban Kína és Oroszország felelős. Az amerikai felderítés közölte, terrorcsoportok még nem hajtottak végre ilyen támadást az Egyesült Államok ellen.

Az amerikai védelmi minisztérium szerdán közölte: az utóbbi fél évben százmillió dollárt költött a kibertámadások kivédésére, a hackerek által okozott károk és egyéb hálózati problémák kiküszöbölésére.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×