eur:
389.42
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Észak-Korea: a rakétakísérlet "az imperialistákra mért súlyos csapás"

Mintegy százezer felvonuló ünnepelte szerdán Phenjanban, hogy Észak-Korea múlt vasárnap felbocsátotta nagy hatótávolságú rakétáját - jelentette a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A rakétafelbocsátás a nemzetközi közösség nagy részének bírálatát váltotta ki.

A felvonulást egy nappal azelőtt rendezték, hogy csütörtökön összeül a márciusban újraválasztott Legfelsőbb Népi Gyűlés (parlament), amely minden bizonnyal megerősíti majd az ország "kedves vezérét", Kim Dzsong Ilt a Nemzetvédelmi Bizottság elnöki tisztségében. Ez kulcsfontosságú poszt a világtól elzárkózva élő, elszegényedett, sztálinista vezetésű országban.

A 67 éves Kim Dzsong Il egészsége állítólag megrendült, mert tavaly nyáron feltehetően agyi érkatasztrófát szenvedett. A felvonulást a Kim Ir Szenről, Kim Dzsong Il apjáról, a koreai kommunista állam alapítójáról elnevezett téren tartották.

Cso Te Bok, a kormányzó Koreai Munkapárt központi bizottságának egyik titkára "büszke győzelemnek" minősítette a rakétafellövést, amellyel "súlyos csapást" mértek a szerinte Észak-Korea megfojtására törekvő "imperialistákra". Cso Te Bok megjegyezte azt is, hogy a rakétaindítást Kim Dzsong Ilnek köszönhetik - derült ki az észak-koreai televízió beszámolójából, amelyet a Jonhap dél-koreai hírügynökség ismertetett.

Észak-Korea egy Taepodong-2 típusú rakétát lőtt fel vasárnap, amelynek hatótávolságát 6700 kilométerre becsülik. Phenjan azt állította, hogy a rakétával egy távközlési műholdat állított Föld körüli pályára, ezt azonban az Egyesült Államok és Japán cáfolta.

Washington és szövetségesei úgy vélik, hogy Phenjan valójában a rakétát tesztelte, amivel két - még 2006-ban elfogadott - ENSZ biztonsági tanácsi határozatot is megsértett.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×