eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bivalyokkal mentik meg Kárpátalja egyik nevezetességét

Kárpátalján bivalyok betelepítésével készülnek megóvni a pusztulástól a Huszt melletti Nárciszok Völgyét. A ritkaságszámba menő, keskenylevelű nárcisz élőhelyéül szolgáló Nárciszok Völgyének a kiterjedése eredetileg 257 hektár volt, de a terület a fűzcserje terjedése miatt évente egy hektárnyival zsugorodik.

A rendszerint május elején virágzó nárciszmezőt, amely Kárpátalja egyik legnevezetesebb természeti látványossága, a Kárpáti Bioszféra Védett Terület szakemberei bivalyok betelepítésével szeretnék megóvni a pusztulástól oly módon, hogy az állatokkal lelegeltetik a növények elől a nedvességet elszívó cserjét - írta az ungvári ua-reporter.com internetes hírportál.

A cikk szerint a Nárciszok Völgye számára egy német természetvédelmi alapítvány tízezer eurós támogatásával húsz, a Kárpátokban honos állatot vásárolnak Kárpátalján és a közeli, romániai Máramarosszigeten. A bivalytelep megépítését és fenntartását a védett terület vállalta magára.

Mint Fegyir Hamor, a Kárpáti Bioszféra Védett Terület igazgatója a hírportálnak elmondta, a projekttel két legyet szeretnének ütni egy csapásra: megóvni a ritka növényeket és hozzájárulni a kárpátaljai bivalypopuláció helyreállításához. A szakember szerint a kísérlethez az ötletet a magyarországi Hortobágyi Nemzeti Parktól lesték el, ahol szintén bivalycsordát legeltetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×