eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Politkovszkaja-ügy - a feltételezhető elkövető nincs a vádlottak között

Moszkvában megkezdődött a meggyilkolt újságírónő, Anna Politkovszkaja ügyének pere. A vádlottak között azonban nincs ott a feltételezett elkövető, az írásaiban a Kremlt ostorozó riporter családjának ügyvédje pedig azt állítja - halálosan megfenyegették.

Három férfi áll bíróság elé a Politkovszkaja-gyilkosság ügyében, de egyikük sem az, aki vélhetően meghúzta a ravaszt.

A csecsenföldi jogsértésekről tudósító és a Kremlt élesen bíráló újságírót 2006-ban, moszkvai lakása előtt ölték meg.

A vádlottak között van két csecsen testvér, Dzsabrail és Ibragim Mahmudov, akik a vád szerint megfigyelték az áldozatot. A harmadik vádlott egy volt rendőrtiszt, Szergej Hadzskurbanov, akit azzal vádolnak, hogy "technikai segítséget" nyújtott.

Tudósítók előre figyelmeztettek arra, hogy nem szabad sokat várni az első tárgyalási naptól, és hogy a bíróság jobbára azzal lesz elfoglalva, hogy a média számára nyilvános lesz a tárgyalás. A pert egy katonai bíróságon tartják, mivel az egyik vádlott erőszakszervezet tagja.

A vádlottak ügyvédje "szégyenletesnek" nevezte az ügyészség által összeállított vádanyagot és azt mondta: ha esküdtek dönthetnének, akkor védenceiket felmentenék. Oroszországban a kilencvenes évek elejétől dönthetnek bizonyos perekben a vádlott bűnösségéről esküdtek. Hozzátette azt is: szerinte a hatóságok megpróbálják majd elkendőzni az ügyet és kizárni a nyilvánosságot.

Nincsenek megelégedve az igazságszolgáltatással Politkovszkaja barátai és rokonai sem. Arra emlékeztetnek, hogy a gyilkossággal a harmadik Mahmudov fivért gyanúsítják, akit még mindig nem sikerült elfogni és a hatóságoknak azt sem sikerült kideríteni, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot.

A Politkovszkaja család ügyvédje nem lesz jelen a tárgyaláson, mert azt állítja, hogy meg akarták mérgezni és rosszul lett. A Strasbourgban tartózkodó Karina Moszkalenko higanyt talált az autójában. "Nem azért raknak higanyt az ember kocsijába, hogy javítsák az egészségi állapotát" - kommentálta az esetet az Eho Moszkvi hírrádiónak nyilatkozva. A higanymérgezés az agyat, a szívet és más szerveket is károsíthat. Moszkalenko - akinek védencei között van Mihail Hodorkovszkij is - családjával együtt orvosi kezelésre szorult, a francia rendőrség pedig vizsgálatot indított az ügyben.

Politkovszkaját éppen az akkor még elnökként dolgozó Vlagyimir Putyin születésnapja idején gyilkolták meg. Putyin dühösen tagadta, hogy a Kremlnek köze lett volna az ügyhöz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×