eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Fatvát mondtak ki az amerikai alelnökjelölttel flörtölő pakisztáni elnökre

Fatvát mondtak ki a flörtölő pakisztáni elnökre az ország keményvonalas imámjai, de a helyi feministákat is sikerült magára haragítania. Aszif Ali Zardari "bűne" az volt, hogy túlságosan is barátságos, egyes vélemények szerint szexista módon beszélgetett el Sarah Palin republikánus alelnökjelölttel. Pakisztán Palin számára sem szerencsés téma - egy elszólásával szembehelyezkedett lehetséges főnöke, John McCain politikájával.

"Parázna gesztusokat és gusztustalan megjegyzéseket tett, és egy rövid szoknyát viselő, nem muszlim asszonyt dicsérgetett, amivel szégyent hozott az országra". Ez volt az, amiért radikális pakisztáni hitszónokok fatvát, vallási végzést mondtak ki az ország frissen megválasztott elnökére, Aszif Ali Zardarira.

Az elnök az ENSZ-közgyűlés megnyitójának margóján találkozott a múlt héten a külpolitikai gyorstalpaló tanfolyamra küldött amerikai republikánus alelnökjelölttel, Sarah Palinnel. A találkozó pedig valóságos flörtmeccsbe fordult.

Zardari "elragadónak" nevezte Palint, majd hozzátette: "már értem, miért bolondul magáért Amerika". "Maga olyan kedves, köszönöm" - sugárzott rá vissza az alaszkai kormányzóasszony.

Zardari ekkor továbbment, és azt mondta: ha tanácsadói fontosnak tartják, akkor örömmel megöleli Palint.

A pakisztáni elnöknek ezzel az elszólásával nemcsak a radikális imámokat, de országa feministáit is sikerült feldühítenie. "Szégyenletes, hogy csak a nőt és nem a politikust látta benne" - mondta Tahira Abdullah, a Női Akciócsoport nevű szervezet tagja. "Ha annyira szerette a feleségét, Benazir Bhuttót, akkor gyászoló özvegyként kellene viselkednie" - tette hozzá, a meggyilkolt politikusasszonyra emlékeztetve.

A feministák "szájtépésnek" titulálták az imámok bírálatát, akik számára az számít gusztustalannak, ha egy nem házasságban élő férfi és nő hozzáér egymáshoz. Tavaly a turisztikai miniszter-asszonyra mondtak ki fatvát azért, mert franciaországi útján átölelt egy ejtőernyős oktatót.

Palint "csapdába csalták"

A fatvák a halálos ítélettől az útmutatásig sok mindent tartalmazhatnak, amelyet csak egy képzett személy, a mufti hozhat - a legismertebb eset a halálos ítélet, amelyet Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője mondott ki Salmas Rushdie-ra a Sátáni versek című könyv miatt.

A mostani nem tartozik a szigorú végzések közé, de jól jelzi, hogy egyre magabiztosabbak a pakisztáni konzervatív radikálisok.

Közben az alelnöki tévévitájára készülő Sarah Palin is bajba került Pakisztán miatt. Egy zsúfolt étteremben a neki odakiabáló választónak azt mondta: támogatja az amerikai katonai akciókat, akár Pakisztáni területen is.

Csakhogy John McCain - lehetséges felettese - korábban bírálta Barack Obamát, amiért a helyi hatóságok ellenkezés dacára Pakisztáni területre küldené az amerikai katonákat.

Palin azzal magyarázta az elszólást, hogy csapdába akarták csalni. Magában Pakisztánban roppant népszerűtlen az Egyesült Államokkal fenntartott szövetség, különösen a militánsok ellen, a határon túlról indított amerikai támadások miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×