eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

"Európa tovább szophatja az olajunkat és gázunkat"

Oroszország bírálta a rendkívüli brüsszeli EU-csúcs vele szemben megfogalmazott megállapításait. A csúcsot azért hívták össze, hogy a blokk kiálljon a Dél-Oszétiát megtámadó, majd az oroszok által részlegesen elfoglalt Grúzia mellett.

"Természetesen nem fogadjuk el az Oroszországra vonatkozó elfogult nyilatkozatokat, például azt, hogy aránytalan volt a reakcióink a grúz agresszióra" - vágott vissza a moszkvai külügyminisztérium, amely ugyanakkor üdvözölte, hogy nem az oroszokkal szemben kritikus balti, lengyel, és brit vélemény került bele a kommünikébe.

"Kisebbségben vannak, de az EU országok többsége felelős módon viselkedett, és folytatni akarja a partneri viszont Oroszországgal" - kommentálta az orosz külügy azt, hogy az EU-ban továbbra sincs egységes külpolitika.

A tárgyalás margóján nyilatkozó orosz nagykövet tagadta, hogy Oroszország nem megsértette volna a tűzszüneti egyezményt, és azt állította, hogy a hadsereg kivonult a grúziai Poti városából. A kikötőben "az oda érkező hajókat megfigyelő békefenntartók vannak jelen" - fogalmazott Vlagyimir Csizov.

A követ szavaiból az is kiderült: Moszkvát nem izgatja különösebben az EU-orosz stratégiai partneri tárgyalások jegelése. Szavai szerint az EU-nak "belső problémáit" kell először rendeznie, az oroszok pedig addig türelmesen kivárnak.

Az európaiak megosztottságát hangsúlyozta Dmitrij Rogozin, a korábban még Moszkvában is kínosan nacionalistának tartott NATO-nagykövet is. Rogozin az Egyesült Államokat vádolta meg, hogy "balti elvbarátain és a lengyel elnökön" keresztül alá akarja ásni az európai egységet. Figyelemre méltó módon azonban magát a lengyel kormányt nem vádolta.

Győzelem és "hisztérikus" politikusok

Az orosz lapok közben győzelemként ünnepelték a puha EU-nyilatkozatot. "Európa tovább szophatja az olajunkat és gázunkat" - fogalmazott a brit bulvársajtó xenofób hagyományait követő "orosz Sun", a korábban angol nyelvű beszólással a címlapján megjelent Tvoj Gyeny. A lap "hisztérikusnak" nevezte a brit miniszterelnököt és a lengyel elnököt.

A kormánypárti Rosszijszkaja Gazeta azt emelte ki, hogy az EU és Oroszország továbbra is kölcsönösen függ egymástól, és ezt bizonyította a csúcs is. Az üzleti beállítottságú Kommerszant szerint a brüsszeli nyilatkozat "az orosz diplomácia győzelme", az Izvesztyija pedig azt jegyezte meg: "az európaiak nem akarnak elhúzódó és komoly vitát az oroszokkal".

Mindezek ellenére az EU országok továbbra is ellenzik a két grúziai szakadár régió függetlenségét és azt, hogy Oroszország elismerte őket. Brüsszelben Baroso bizottsági elnök azt mondta: nem mehet minden úgy, mint korábban, a jövő héten Moszkvába utazó Nicolas Sarkozy pedig, hogy" át kell gondolni a kapcsolatot az oroszokkal".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Allan Lichtman amerikai történelemprofesszor azzal vált ismertté az elmúlt évtizedek során, hogy az 1984-es elnökválasztás óta megszakítás és (szinte) hiba nélkül jósolta meg, ki lesz a Fehér Ház következő elfoglalója. A YouTube-on influencerbabérokra törő, tévécsatornákon is gyakran vendégeskedő egyetemi tanár 13 „kulcsot” határozott meg évekkel ezelőtt, melyek szerinte eldöntik, kinek az oldalára billen a szavazattöbbség a választás napján. Ám Lichtman jóslatai és nyilatkozatai – többek közt arról, hogy Joe Bidennek nem kellett volna visszalépnie, és hogy Donald Trump vagy Kamala Harris fog nyerni idén – nem mindenkit hagytak nyugodni, különösképp a saját statisztikai modelljeivel elhíresült Nate Silvert.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×