eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

A hadsereg nem hajlandó letörni a tüntetéseket

A thai hadsereg annak ellenére nem hajlandó beavatkozni a kormányellenes tüntetések feloszlatására, hogy a miniszterelnök szükségállapotot hirdetett ki Bangkokban az éjszaka kirobbant erőszak miatt. Több ezer ellenzéki tüntető napok óta megszállva tartja a fő kormányhivatalt, és országszerte kordont vont a turisták által használt repterek közé.

A thai hadsereg szerint nem lehet vérontás nélkül felszámolni a miniszterelnöki hivatalt megbénító blokádot. A kormánypárti és kormányellenes tüntetők között éjszaka kirobbant erőszakban egy ember meghalt, miközben maszkos és egyes esetekben machetékkel hadonászó tüntetők vonultak az utcákra.

Az egyik tévéfelvételen azt lehetett látni, amint több tüntető ütlegelt egy védtelen embert. Anupong Paocsinda hadseregparancsnok szerint a katonai beavatkozás további gondokat okozna, ezért a hadsereg nem lép közbe.

Két évvel ezelőtt éppen a katonák - többek között Anupong vezetésével - buktatták meg az akkori miniszterelnököt, a többszörös milliomos Thakszin Sinavatrát. A katonai junta után tavaly hatalomra került Szamak Szundravedzs kormányfőt az ellenzék Thakszin bábjának tartja, és távozásra akarja bírni.

Az üzleti és egyetemi körök által támogatott tiltakozóakcióhoz több szakszervezet is csatlakozott, és a közlekedési dolgozók fellépésével megbénulhat az ország. Több ezer külföldi turistának máris nehézséget okoz, hogy hazajusson Thaiföldről. Ausztrália, Dél-Korea és Szingapúr is óvatosságra intette állampolgárait.

Védik a királyt

A folytatódó bizonytalanság miatt tovább értéktelenődik a thai valuta, a baht, és tőzsdeindex is közel három százalékot esett. A Népi Szövetség a Demokráciáért ellenzéki mozgalom, a PAD vezetői a szükségállapot ellenére üzemelő hozzájuk hű tévéadókon keresztül újabb tiltakozókat hívtak a kormányrezidenciához.

A jobboldali üzletemberekből és aktivistákból álló PAD tüntetései készítették elő a 2006-os puccsot, amely Thakszin megbuktatásához vezetett. A mozgalom emellett a thaiak által mélységesen tisztelt király védelmezőinek állítják be magukat, és azt mondják, hogy a volt miniszterelnök meg akarta dönteni a monarchiát.

Közben tudósítások szerint Bangkokban többé-kevésbé normális kerékvágásban folyik az élet, Thakszin Sinavat számara viszont további kellemetlenséget hozott a hét: az ellene folyó vizsgálat és számlái zárolása miatt viszont kénytelen volt eladni Nagy-Britanniában az eddig tulajdonát képező Manchester City futballklubot az Egyesült Arab Emirátusok egyik befektetői csoportjának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nagyon furcsa, hogy a Hamász vezetője tűzharcba keveredett

Az izraeli hadsereg közleménye szerint véletlenül sikerült likvidálni Jahja Szinvár Hamász-vezért, de Kis-Benedek József furcsának találja, hogy a szigorúan őrzött férfi tűzharcba keveredhetett. A biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy Irán vagy a Hamász ellencsapást indít.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Egy valaki már tudja, hogy Kamala Harris vagy Donald Trump fog győzni – De igaza lesz?

Allan Lichtman amerikai történelemprofesszor azzal vált ismertté az elmúlt évtizedek során, hogy az 1984-es elnökválasztás óta megszakítás és (szinte) hiba nélkül jósolta meg, ki lesz a Fehér Ház következő elfoglalója. A YouTube-on influencerbabérokra törő, tévécsatornákon is gyakran vendégeskedő egyetemi tanár 13 „kulcsot” határozott meg évekkel ezelőtt, melyek szerinte eldöntik, kinek az oldalára billen a szavazattöbbség a választás napján. Ám Lichtman jóslatai és nyilatkozatai – többek közt arról, hogy Joe Bidennek nem kellett volna visszalépnie, és hogy Donald Trump vagy Kamala Harris fog nyerni idén – nem mindenkit hagytak nyugodni, különösképp a saját statisztikai modelljeivel elhíresült Nate Silvert.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×