eur:
389.13
usd:
361.62
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Wagner örökösei tovább versengnek

A Bayreuthi Ünnepi Játékok felügyelőtanácsa megkezdte vitáját arról, hogy ki kerüljön a vasárnap nyugalomba vonult fesztiválvezető, Wolfgang Wagner helyére. Az intendánsi tisztséget eddig betöltő Wolfgang Wagner leányát szeretné a poszton látni, aki féltestvérével venné át a világhírű ünnepi játékok irányítását, viszont komoly esélye van még Wolfgang Wagner unokahúgának is, aki a salzburgi fesztivál korábbi művészeti vezetőjével közösen pályázik Bayreuthba.

Richard Wagner Wolfgang nevű unokája vasárnap töltötte be 89.életévét és elérkezettnek látta az időt a visszavonulásra a Bayreuthi Ünnepi Játékok élén 57 esztendőn át betöltött tisztségéből. Feladatkörét legszívesebben a 30 éves Katharina és 63 éves Eva nevű leányára ruházná át, azonban a fesztivál felügyelőtanácsa, amelyben a bajor tartományi kormány és Bayreuth önkormányzata is képviselteti magát, már korábban is megpróbálta meggyőzni Wolfgang Wagner a hivatali utódlás rendezésének égető voltáról, de ezt elutasította, hangoztatva, hogy megbízatása életre szól.

Miután tavaly novemberben elhunyt a felesége, Wolfgang Wagner bejelentette, hogy a most véget ért fesztivál záróakkordjaként távozik posztjáról. Ekkor az ünnepi játékok vezetésére kiszemelt Katharina Wagner és korábbi vetélytársának számító féltestvére Eva Wagner Pasquier közös pályázatot nyújtott be.

Már úgy tűnt, hogy ők ketten kapják a tisztséget, de a felügyelőtanácshoz a múlt héten váratlanul benyújtotta igényét a posztra Wolfgang Wagner Níke nevű unokahúga és vele együtt a salzburgi ünnepi játékok korábbi művészeti vezetője, a belga Gérard Mortier is, aki a közelmúltban már leszerződött a New York-i városi opera igazgatói állására is.

Megfigyelők szerint a felügyelőtanács döntése legalább olyan drámai lesz, mint egy Wagner opera.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×