eur:
388.42
usd:
360.73
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Uniós üzenet Oroszországnak: Ne szigetelje el magát

Kiszivárgott brüsszeli információk szerint az unió arra akarja felszólítani Oroszországot a grúziai válsággal összefüggésben, hogy ne szigetelje el önmagát Európától.

A nyilatkozattervezetben a közösség a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatatlannak minősíti a Grúzia elleni orosz inváziót, és úgy fogalmaz, hogy Európa és Oroszország viszonya útkereszteződéshez érkezett.

A dokumentumban arról nincs szó, hogy megszakítanák a partnerségi megállapodásról nyáron megkezdett tárgyalásokat, de a hírek szerint a zárt ajtók mögötti csúcstalálkozón a lengyelek a novemberre tervezett unió-Oroszország csúcs lemondását kívánják javasolni.

Korábban Javier Solna, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: legkésőbb októberben megfigyelő missziót küldenek Grúziába a Moszkva és Tbiliszi közötti tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére.

Az Európai Tanács mostani brüsszeli értekezletét az Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismeréséről szóló múlt heti moszkvai döntés miatt hívták össze. Vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz államfő visszavonhatatlannak nevezte a határozatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×