eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Zogby: McCainék már vezetnek Obamáék előtt

Az amerikai Republikánus Párt leendő elnök- és alelnökjelöltje, John McCain és Sarah Palin országosan már népszerűbb volt a hét végén a demokrata Barack Obama-Joe Biden párosnál - ismertette vasárnap legfrissebb felmérésének eredményét a Zogby közvélemény-kutató intézet.

A republikánus szenátor és alelnökjelöltje - akiket hivatalosan a jövő heti minnesotai pártkonvención választanak jelöltté - 47, míg a demokrata kettős 45 százalékos támogatottságú.

A Zogby elemzése szerint úgy tűnik, McCain sikeresen "semlegesítette" Obama 80 ezer ember előtt tartott denveri beszédét: az arizonai szenátor néhány órával Obama péntek esti szónoklata után tett váratlan bejelentést arról, hogy az országos politikában eddig ismeretlen alaszkai kormányzónőt választja a második helyre.

A statisztikák szerint Obama és McCain is megszilárdította bázisát saját pártjának szavazói között. Előbbit a jelöltség elfogadása után a demokraták 86, utóbbit alelnökjelöltének megnevezése után a republikánusok 89 százaléka támogatta.

A lakosság 53 százaléka szerint Palin alelnökjelöltsége segíteni fog McCainnek novemberben. Joe Bidenről a válaszolók 43 százaléka hiszi, hogy előreviszi Obama ügyét. Palinről a közvélemény 10 százaléka, Bidenről 26 százaléka gondolja úgy, hogy nem lesz érdemi hatással az elnökjelöltek szereplésére.

John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője szerint Palin szerepét nem szabad alábecsülni. Az az igazi erőssége, hogy hiteles családanya, nyílt személyiség, és hogy reformer politikus.

A választáson fontos szerepük lesz a politikailag független nőknek, akiknek a 15 százaléka még nem döntötte el, kire szavaz. A felmérés szerint a demokrata Hillary Clinton egykori támogatóinak 22 százaléka ma már McCain oldalán áll.

A szakember szerint Obama leegyszerűsítve a modern kiadású John F. Kennedy, ő képviseli az új nemzedéket, ő Amerika új arca a világ felé, olyan politikus, aki túllép a pártvonalakon, mindkét oldallal együttműködik. McCain viszont ilyen hasonlattal a mai Harry Truman, nagy fővárosi tapasztalattal, ismeri a washingtoni problémákat és azok megoldását is.

Zogby előrejelzése szerint az Obama-McCain párharc egészen a választás előtti hét végéig nagyon szoros lesz, aztán a gát majd hirtelen átszakad és a támogatás az egyik vagy a másik jelölthöz fog áramlani.

A Gallup és a Rasmussen közvélemény-kutatók felmérései azt mutatták, hogy McCain bejelentése előtt még Obama volt előnyben.

A Gallup felmérése 48, illetve 42, a Rasmussené 47, illetve 44 százalékos támogatottságot jelzett a két politikus mögött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×