eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Véres" botrány az Adrián

Adhatnak-e vért egymásnak a horvátok és a szerbek? Ez a kérdés szerepel a két egykori jugoszláv tagköztársaság érdeklődésének középpontjában az utóbbi napokban. A botrány akkor tört ki, amikor egy Adrián nyaraló szerb turista önkéntes véradásra jelentkezett, de ott nem kellett a felkínált szerb vér.

A horvátoknak nem kell és nem elég jó a szerb vér - írta vészjóslóan egy belgrádi lap, miután egy Adrián nyaraló szerb turista önkéntes véradásra jelentkezett, értesülve arról, hogy egy ottani kórháznak nagy szüksége van rá.

A turista korábban ötvenszer adott vért Szerbiában, és meglepődött, hogy Horvátországban ezt nem teheti meg - nem azért, mert szerb, hanem, mert külföldi. A horvát alkotmány határozottan tiltja, hogy külföldiek adjanak vért.

Mindezt el is magyarázták a szerb turistának, azonban a sajtó napirendre tartotta az ügyet, kiemelve, lebecsülik a szerb vért Horvátországban.

Hétfőn az újvidéki klinikai központ egyik szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy egy 2003-ban hozott törvény szerint Szerbiában sem adhatnak vért a külföldiek. Az intézkedésre az esetleges vérfertőzések megelőzése miatt van szükség, ugyanis a külföldit nehezebben találnák meg a hatóságokat.

Az újvidéki orvosszakértő szerint a külföldiek véradásának alkotmányos és törvényes tiltása vitatható, amiatt is, mert a szerbek adhatnak vért külföldieknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×