eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összeverekedtek a püspökkel a szerzetesek

Politikai háttere van annak a verekedésnek, amelyre egy koszovói szerb pravoszláv kolostorban került sor az ottani szerzetesek között egy belgrádi főpap látogatása alkalmával. Két szerzetes súlyosan megsérült. A pravoszláv egyház belgrádi ülésén napirendre tűzik az esetet.

Azért látogatott a Koszovóban fekvő decseáni szerb pravoszláv kolostorba Artemije szerb ortodox püspök, hogy személyesen adja át egy ottani püspök-helyettesnek az áthelyezési rendelkezést, egy szerzetest pedig kizárjon a kolostorból.

A nacionalista szemléletű Artemije aktívan politizál, egy beszédében például árulónak nevezte Borisz Tadics szerb köztársasági elnököt, valamint a honvédelmi és a külügyminisztert, mivel azok szerinte nem tettek eleget a koszovói szerbekért. Emellett a volt szerb tartomány függetlenségével sem ért egyet.

Ezért akarta áthelyezni az egyik egyházkörzet püspökét, aki azt vallja, hogy a pravoszláv egyház nem szólhat bele a koszovói politikába, és együtt kell működnie a koszovói intézményekkel, valamint az albán vezetéssel is.

Az áthelyezési rendelkezést nem sikerült átadni, mivel a kolostor szerzetesei megtámadták a belgrádi küldöttséget. A verekedésnek két súlyos és néhány könnyebb sérültje van.

A Szent Szinódus már másnap rendkívüli ülést tartott Belgrádban, keddre pedig összehívták annak rendes ülését, amire meghívták a leváltásra javasolt püspököt és a kiutasított papot is.

A szerb pravoszláv egyház feje, Pál pátriárka azonban hónapok óta korházban fekszik súlyos betegségével, és nélküle nem születhet érdemi döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×