eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Már megint titkos adatokat hagytak el Nagy-Britanniában

Elveszett az összes, több mint százezer angliai és walesi elítélt személyi adatait tartalmazó adattár, amely tartalmazza a visszaeső bűnözők címét is - közölte a brit kormány.

A londoni belügyminisztérium börtönfelügyeleti hivatalának szóvivője közölte, hogy a tárcával szerződésben álló cég egyik munkatársa elhagyta a 84 ezer angliai és walesi fogoly nevét és születési évét tartalmazó memóriakártyát. Az adattár tartalmazza ezen felül 33 olyan bűnöző címét, aki az elmúlt egy évben hat vagy annál több bűncselekményt követett el, illetve tízezer megrögzött bűnöző személyi adatai is szerepelnek benne, valamint van rajta egy, drogrehabilitációs programon részt vevőkről szóló lista is.

Az adatok eredetileg kódolva voltak ugyan, de később dekódolták őket a minisztériummal szerződött cég, a PA Consulting munkatársai.

Az adatok eltűnése rengeteg veszélyt rejt magában. Például veszélyben vannak a rendőrség informátorai, akik megtorlásra számíthatnak, ha kitudódik mibenlétük. Számos, a listán szereplő embert elköltöztethetnek, és rendőri felügyelet alá vethetnek.

Az adatokat azért gyűjtötték össze, hogy könnyebben nyomon követhessék a bűnözőket. A bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében számos állami hivatal csatlakozott a partnerprogramhoz. A belügyminisztériummal szerződésben álló PA Consulting a személyi igazolványok rendszerének fejlesztésében vett részt.

Nagy Britanniában ez távolról sem az első olyan eset az idén, amikor szőrén-szálán eltűnnek bizalmas adatok. Áprilisban eltűntek londoni HSBC bank 370 ezer ügyfelének adatai, februárban egy kórház számítógépét lopták el jó ötezer páciens adataival együtt. Január végén a brit Marks an Spencer áruházlánc számítógépét tulajdonították el, amely 26 alkalmazott adatait tartalmazta, a brit védelmi minisztérium pedig néhány nappal korábban jelentette be, hogy lába kélt három laptopnak több ezer ember személyi adataival egyetemben.

Az ismétlődő adatvesztések miatt a brit kormány júniusban jelentést tett közzé arról, miként kíván javítani az adatkezelés gyakorlatán Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×