eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Óriási sztrájk a magas üzemanyagárak miatt Spanyolországban

Határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdettek a spanyol fuvarozók és halászok a magas üzemanyagárak miatt. Egyes jelentések szerint a kaminosok lezárják a spanyol-francia határátkelőket is. Néhány hete a spanyol halászok tiltakozásul halat osztottak a madridiaknak.

Kiszélesítették a sztrájkot a spanyol halászok és közúti szállítók. A magas benzin- és dízelárak miatt tüntető dolgozók az eddigi felvonulás helyett most már az ország életét próbálják megzavarni. Katalóniában hétfőn reggel forgalomlassító sztrájkba kezdtek a kamionosok és fellépésük nyomán három kilométeres sor alakult ki a Katalán Motoros Nagydíj színhelyén, a montmelói pálya környékén.

A halászok már május 30-a óta sztrájkolnak, a hozzájuk csatlakozott kamionosok vezetői szerint 120 ezer sofőr nem állt munkába a 380 ezer spanyol kamionos közül. A fuvarozók
azzal fenyegetőznek, hogy megzavarják a zaragozai nemzetközi expót.

A kamionosok közölték, hogy akadályozni fogják a spanyol-francia határátkelők működését - a francia oldalon a traktorokkal felvonuló gazdák ugyanezt ígérték. Franciaországban a szállítók jövő hétfőre hirdettek sztrájkot.

A tiltakozás összecsapásokhoz vezetett a sztrájkolók és a sztrájktörők között. A spanyol televízió felvételeket mutatott be az állítólagos sztrájktörők járműveiről, amelyeknek betörték a szélvédőjét és összezúzták a lámpáikat.

A spanyol közlekedési minisztérium közben a jövő hétre ígéri azt az intézkedéscsomagot, amellyel a bajba került szállítói szektoron segítene. Hétfőre tűzték ki a kaminosok és a kormány találkozóját. A minisztérium egyik illetékese egyenesen arról beszélt, hogy "szolidárisak az ágazattal, és megoldást akarnak találni gondjaikra", viszont azt kérik, hogy a sztrájk helyett a párbeszéd folytatására szavazzanak. Hírek szerint a kormány kedvezményes hiteleket és készpénz támogatást ígér.

Közben a legnagyobb ágazati szakszervezet, a Cepesca vasárnap közölte, hogy a spanyol halászflotta döntő része sztrájkol. Korábban az észak-spanyolországi Galícia halászai tartózkodtak a munkabeszüntetéstől, de most ők is csatlakoztak. Hozzájuk hasonlóan a baszkföldi és a cantabriai halászok is közölték, hogy sztrájkba lépnek.

Mivel Spanyolországban a tengeri hal az egyik fő étel, az akció hatását az egész társadalom viszonylag gyorsan érezni fogja. A kamionos tüntetés miatt pedig rövid időn belül megcsappanhatnak az üzletek készletei.

Közben egy Malajziában zajló nemzetközi olajkonferencián elhangzott, hogy az idén nyáron már 150 dollárba kerülhet egy hordó kőolaj. Az ár pénteken már meghaladta a 139 dollárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×