eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Az újabb vereség megpecsételheti a miniszterelnök sorsát

Néhány héten belül másodszor érte érzékeny választási vereség a több mint tíz éve kormányzó brit Munkáspártot, amely ezúttal egy időközi parlamenti választáson maradt alul, egy olyan választókerületben, amelyet létrehozása óta mindig képviselt. Az első kommentárok szerint az újabb vereség Gordon Brown miniszterelnök további kormányfői pályafutását is megkérdőjelezheti.

A csütörtöki választást az északnyugat-angliai Crewe és a vele egy képviselői körzetet alkotó Nantwich kisvárosokban tartották, miután a mandátum korábbi tulajdonosa, Gwyneth Dunwoody veterán munkáspárti képviselő a múlt hónapban elhunyt.

A péntek hajnali eredményhirdetés igazolta az előzetes várakozásokat, az időközi alsóházi választást ugyanis az ellenzéki konzervatívok jelöltje, Edward Timpson nyerte.

A Konzervatív Párt ellenzéki erőként legutóbb 1978-ban, de kormányon is csak több mint negyed százada, 1982-ben tudott időközi parlamenti választáson olyan képviselői helyet elhódítani, amelyet addig a Labour birtokolt.

A helyi megmérettetésnek londoni kommentárok szerint országos jelentőséget ad, hogy a Crewe és Nantwich választókerület elvesztése végképp kikezdheti Gordon Brown kormányfő már jó ideje ingatag pozícióját.

Brown vezetésével ugyanis a Munkáspárt a május 1-jén megtartott angol-walesi helyhatósági választásokon is negyven éve nem látott vereséget szenvedett a toryktól, ráadásul a fő trófeát, a nyolc évig birtokolt londoni polgármesteri tisztséget is elveszítette.

A csütörtöki választás eredménye előre megjósolható volt, a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok ugyanis rendre jelzik, hogy az 1997 óta kormányzó Labour népszerűsége a mind súlyosabb gazdasági bajok közepette több évtizedes mélypontra zuhant.

Folyamatosan csökken a támogatottság

A legnagyobb brit baloldali napilap, a The Guardian megbízásából elvégzett májusi országos felmérés például, azt mutatta, hogy a Munkáspárt támogatottsága egyetlen hónap alatt 7 ponttal 27 százalékra esett, miközben az ellenzéki Konzervatív Párté 2 ponttal 41 százalékra emelkedett.

A Munkáspárt 27 százalékos támogatottsági aránya a legalacsonyabb azóta, hogy a The Guardian és az ICM közvélemény-kutató 1984-ben elkezdte a hasonló felmérések rendszeres közlését.

Különösen súlyos mértékben kezdte ki Brown és a párt megítélését az idei költségvetésben végrehajtott, a kormány által is bevallottan elhibázott adómódosítás, amelynek alapján eltörölték a legalsó, 10 százalékos kulcsot, annak érdekében, hogy a legtöbb adózó által fizetett középső sávot 22 százalékról 20 százalékra lehessen csökkenteni.

Ezzel sokan jól jártak, ugyanakkor a legalacsonyabb jövedelmű, hozzávetőleg 5 millió fős adófizető réteg jövedelemadója hirtelen a kétszeresére emelkedett, kompenzáció nélkül.

Az ügy az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai botrányává fajult, és a kormány megítélésén csak rontott, hogy Alistair Darling pénzügyminiszter a minap sebtében összeállított kompenzációs csomagot - gyakorlatilag pótköltségvetést - jelentett be.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×