eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Guantanamo már a Bush-kormányzatnak is kényelmetlen

Az Egyesült Államok jogi és gyakorlati gondok miatt nem tudja bezárni a guantanamói fogolytábort - közölte Robert Gates védelmi miniszter. A jogvédők szerint a nemzetközi jogot sértő és kínzást alkalmazó intézményben több olyan fogoly van, akit nem tudnak hazaküldeni.

A Bush-kormányzat bírálóinak szemében a Guantanamói fogolytábor a hamis indokok alapján indított háború és a birodalmi arrogancia jelképe. Az egyre fogyatkozó amerikai neokonzervatívok szerint viszont az itt nyert hírszerzési információ döntő fontosságú volt a terrorizmus elleni harcban.

A Kubától bérelt földterületen, sajátos jogi formula alapján éveken át, bírósági tárgyalás nélkül fogvatartott emberek történetéből filmek készültek, és könyvek jelentek meg róluk.

Egy részüket szabadon engedték és volt köztük olyan, aki kiszabadulva terrorcselekményt követett el. Mára azonban a Bush-kormányzat is felismerte, hogy a tábor teher, és szeretné bezárni azt. Csakhogy ez nem megy olyan könnyen.

"Elakadtunk" - mondta Robetrt Gates védelmi miniszter a héten a Kongresszusban tartott meghallgatáson. 70 foglyot például Washington minden további nélkül elengedne, csakhogy vagy saját kormányuk nem akarja visszafogadni oket, vagy éppenséggel szabadon engedné az őrizeteseket.

Washington az orzésükre kitalált jogi megfogalmazás miatt nem tud vádat emelni a foglyok egy részével szemben, és nem akarja úgy hazaküldeni őket, hogy máshol se álljanak bíróság elé. A Gates által terroristának nevezett 70 foglyot senki sem akarja befogadni és egyelőre nem találtak megoldást a kérdésre.

Jelenleg 270 embert őriznek a táborban, 500-at pedig már elszállítottak azóta, hogy 2002-ben létrehozták a komplexumot. A Pentagon szerint közülük 36 ismét terrorista tevékenységet folytathat.

Egy volt kuvaiti fogoly például áprilisban öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban. Jogvédok szerint azonban arról van szó, hogy a Bush kormányzat egyszerűen nem tudja rászánni magát a tábor bezárására. Az amerikai kongresszusban a kérdésben tartott meghallgatás során az egyik képviselő ugyanakkor felvetette: azok a szövetségesek fogadják be a foglyokat, amelyek bírálták az Egyesült Államokat. Egy másik képviselő azonban bocsánatot kért attól az azóta elengedett németországi török férfitől, aki műholdas videókapcsolatban beszélt arról, hogy ok nélkül kínozták a táborban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×