eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Obama mögé állt a világ leggazdagabb embere

Az amerikai elnökválasztási küzdelemben Barack Obama illinoisi szenátor mögé állt a világ leggazdagabb embere, Warren Buffett. A fekete bőrű politikus demokrata elnökjelöltségét támogatja a legrégebb ideje hivatalban levő amerikai szenátor, Robert C. Byrd is, aki egykor a hírhedt fehér fajgyűlölő szervezet, a Ku Klux Klan tagja volt.

"Láthatóan Obama szerzi meg a győzelmet (...) őt választom" - jelentette ki Warren Buffet. A 77 éves befektető - akinek vagyonát a Forbes magazin 62 milliárd dollárra taksálja - korábban a demokrata elnökjelöltségért küzdő mindkét szenátor, Barack Obama és Hillary Clinton kampányrendezvényein is megjelent, de eddig egyikük mellett sem kötelezte el magát - eddig. Most is megjegyezte azonban, hogy mind a két aspiráns alkalmas az elnökségre.

Buffet politikai bigámistaként jellemezte magát. Ehhez azt fűzte hozzá magyarázatként, hogy hónapokkal ezelőtt mindkét politikust támogatásáról biztosította, ha jelölt lesz. Azt is ígérte, hogy addig nem nyilvánít véleményt, amíg nem dől el a jelöltség sorsa.

Buffett meggyőződése szerint az amerikai gazdaság jól fog teljesíteni, akár demokrata, akár republikánus párti lesz a következő elnök. "Én mégis határozottan a demokratákat részesítem előnyben" - hangsúlyozta.

A milliárdos az NBC televíziónak két hete adott interjújában elmondta, hogy az álláspontok alapján és nem személyek szerint dönti el, kit támogat. Kifejtette, hogy emberként tiszteli John McCain szenátort, a várható republikánus jelöltet, de közelebb állnak hozzá Barack Obama nézetei, főleg ami a szociális igazságosságot jelenti. Utalt arra, hogy az adóterhek egy részét le kellene venni a középosztály válláról és a szuper gazdagokéra áttenni.

Ugyancsak hétfőn jelentette be a legrégebb ideje, csaknem 50 éve hivatalban levő amerikai szenátor, a demokrata Robert C. Byrd, hogy Obama jelöltségét támogatja.

"Barack Obama ragyogó államférfi, aki rendelkezik azzal rámenősséggel és bátorsággal, hogy kivezesse az országot ebből a költséges iraki kalandból és nemzetünk élére álljon" - fogalmazott a nyugat-virginiai politikus, aki zsenge éveiben, még az 1940-es években csatlakozott a Ku Klux Klanhoz.

Byrd már többször elnézést kért KKK-múltja miatt, a csoportnak állítólag a kommunizmus elleni küzdelem jegyében lett tagja. Később, a feketék egyenjogúsításáért harcoló polgárjogi mozgalmat ellenezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×