eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Mégsem kapnak fizetésemelést a német honatyák

Lekerült a napirendről a német parlamenti képviselők fizetésemelésének a kérdése - közölték kedden kereszténydemokrata forrásból.

A kormányzó CDU alsóházi frakcióvezetője, Volker Kauder a forrás szerint bejelentette: javasolni fogja, hogy a Bundestag jövő heti ülésén ne szülessen határozat a képviselők javadalmazásának emeléséről. Egy ilyen lépést jelenleg nem lehet megmagyarázni a közvéleménynek - tette hozzá.

Keddi értesülések szerint a kérdés egyre kellemetlenebbé vált a szociáldemokraták számára is. A párt több képviselője - Peter Struck parlamenti frakcióvezetővel az élen - igyekezett megtorpedózni az emelést, amelyre a kormánykoalíció a közelmúltban tett javaslatot. Az ügy pikantériája, hogy a tervezett emelést akkor még a konzervatívok mellett a nagykoalícióban részt vevő szociáldemokraták illetékesei is támogatták.

A rendkívüli fizetésemelés nem csak az ellenzéki pártok körében váltott ki elutasítást, de a felmérések szerint a lakosság csaknem 90 százaléka is a leghatározottabban elutasította azt.

A koalíciós pártok a közelmúltban arra hivatkozva álltak elő a rendkívüli, 6 százalékos emelési javaslattal, hogy a közalkalmazotti fizetés az elmúlt időszak sztrájkjait követő megállapodások nyomán emelkedett, s a honatyák fizetését is ennek megfelelően kellene növelni. Mindez azok után történt, hogy legutóbbi fizetésemelésüket a koalíciós képviselők alig fél éve, tavaly novemberben szavazták meg.

A parlament akkor a kormánypárti többségnek köszönhetően úgy döntött, hogy valamennyi képviselő fizetése az elkövetkező két évben - két ütemben - az addigi 7009 euróról 7668 euróra, azaz 9,4 százalékkal emelkedik. A mostani kezdeményezés alapján ugyanakkor a havi "apanázs" 2010-től összességében több mint 15 százalékkal emelkedne.

Ezzel egy időben vált ismertté egy másik, ugyancsak a parlamenti képviselőket érintő és a velük szembeni bizalmat megrendítő botrány. A Focus című hírmagazin legfrissebb számában arról számolt be, hogy mintegy 150 honatya elsősorban repülőtereken ingyen parkolást biztosító jegyekhez jut, amelyek értéke egy évben 2640 eurót tesz ki. S mindez annak ellenére történik, hogy a képviselők adómentes költségtérítése havonta 3782 euró.

A dolgot még pikánsabbá teszi, hogy a repülőterek állami vállalatnak számítanak, a képviselők ilyen jellegű "ajándékot" nem fogadhatnak el. Az ügyben parlamenti részről hivatalos állásfoglalás egyelőre nem hangzott el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×