eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Magyarország a legnagyobb külföldi befektető Montenegróban

A miniszterelnök szerint Európának nem érdeke, hogy Szerbiában nacionalista és radikális erők kerüljenek kormányzati pozícióba. Gyurcsány Ferenc annak kapcsán beszélt erről, hogy bár a május 11-i szerbiai parlamenti választásokat az Európa-barát Demokrata Párt nyerte, de kérdéses, hogy tud-e parlamenti többséget szerezni. A kormányfő a montenegrói miniszterelnökkel a két ország fejlődő kapcsolatáról is beszélt.

A miniszterelnök elsősorban azokat a politikai erőket látná szívesen a szerbiai kabinetben, amelyek az Európai Unió elveit és a demokratikus jogokat tiszteletben tartva kormányoznak.

Gyurcsány Ferenc erről a montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után beszélt újságírói kérdésre. A május 11-i szerbiai parlamenti választásokat nem sokkal a radikális párt előtt az Európa barát Demokrata párt nyerte, egyelőre azonban kérdéses, hogy tud-e valamelyik párt segítségével abszolút többséget szerezni.

Gyurcsány Ferenc szerint mindenfajta nacionalizmus, nemzeti radikalizmus a tapasztalatok szerint nem biztonságot, nyugalmat és békét hoz egy régiónak, hanem épp ellenkezőleg. Ezért akik ilyen fajta politikát folytatnak, azok fokozottabb politikai-kormányzati szerepvállalását nem tartja hosszabb távon Európa érdekének.

De természetesen kormányt alakítani Belgrádban kell, nem Budapesten és nem Brüsszelben - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a montenegrói kollégájával tartott közös sajtóértekezletén elmondta, Magyarország aktív Nyugat-Balkán politikát folytat, annak országait csak az Európai Unióban tudja elképzelni.

Milo Dukanovic montenegrói miniszterelnök azt mondta, két évvel a függetlenség kikiáltása után már nem arról beszélnek az emberek, hogy legitim-e Montenegró, hanem, hogy mennyire fejlődik.

Milo Dukanovic elmondta: 2006 óta dinamikusan fejlődik és bővül a gazdaság. Montenegrónak most az elsődleges stratégiai és nemzeti érdeke, hogy teljes jogú EU és NATO taggá váljon. A stabilizációs és társulási megállapodást már aláírták, és sikeresen alkalmazzák a közösségi vízumszabályokat is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint Magyarország a legnagyobb külföldi befektető Montenegróban, egymás után jelennek meg új cégek a térségben. Példaként említette a Magyar Villamos Műveket, az OTP-t és a Trigránitot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható - ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×