eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem minden betegségre tudnak felkészülni az olimpiára utazók

Magyarország a gyerekkori védőoltások tekintetében kiemelkedő helyen áll, ezért annak, aki Kínába készül az olimpiára, rosszabb feltételekre kell felkészülnie - mondta az InfoRádiónak az ÁNTSZ munkatársa. Azonban nem minden betegségre van védőoltás.

Hepatitis A és B, hastífusz, szamárköhögés, mumpsz, rubeola - ennyi védőoltást javasolnak az orvosok azoknak, akik az olimpiára utaznak Kínába. Ezeket az oltásokat azonban nem egyszerre kell beadatni, hanem csak azokat kell pótolni, amelyeknek a védőhatása már letelt - mondta az InfoRádiónak Ócsai Lajos.

Az ÁNTSZ Járványügyi főosztályvezetője szerint Magyarország a gyerekkori védőoltások tekintetében világviszonylatban is kiemelkedően jól áll, tehát ha valaki innen utazik Kínába, vagy más ázsiai országba, sokkal rosszabb körülményekre kell felkészülnie.

Nem minden betegség ellen lehet íoltással védekezni - tette hozzá a szakember. A szájon át terjedő enterális fertőzés ellen például nincs védőoltás, de a higiéniai szabályok megfelelő betartásával jelentős részük kivédhető.

Kínában jelenleg egy olyan enterovírus pusztít, ami már több mint 25 ezer gyereket betegített meg, és több mint 40 halálos áldozatot követelt. A főosztályvezető úgy véli: a felnőttek védettek a vírussal szemben, márpedig az olimpiára többnyire ők utaznak. Ha el is kapják a fertőzést, a kórokozókat nem tudják úgy visszahozni Magyarországra, hogy azok szóródni tudjanak - hangsúlyozta Ócsai Lajos.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 16:25
×
×
×
×