eur:
391.01
usd:
365.89
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Kárpótlást követelnek a veszteség miatt a kisrészvényesek

A német jogtörténetben ma példa nélküli per kezdődött Frankfurtban, a legnagyobb európai távközlési cég, a Deutsche Telekom ellen. 16 ezer kisrészvényes nevében a hamburgi Manfred Nietzer 80 millió euró kárpótlást követel a cégtől.

A 75 éves Manfred Nietzer az ezredfordulón 400 Telekom részvényt vásárolt, abban a reményben, hogy ezáltal anyagilag stabil alapokra helyezheti élete alkonyát. A Telekom ugyanis 2000. június 19-én lakossági részvényként, elsősorban a kisemberek számára bocsátotta piacra ezeket az értékpapírokat.

Mint a Telekom akkori elnöke hangsúlyozta, hosszútávú lejáratra és nem a napi spekulánsok kevére tervezték ezeket a részvényeket. Árusításukat 66,5 euróért kezdték, és az első vásárlóknak, köztük a hamburgi Manfred Nietzernek, három euró engedményt is adtak.

Az értékesítésből kereken 15 milliárd euró foly a legnagyobb európai távközlési cég kasszájába. A lakossági részvények kibocsátása után azonban az értékpapír árfolyama meredeken zuhanni kezdett a tőzsdén, és azóta sohasem emelkedett 20 euró fölé.

Emiatt a befektetők meggyőződése, hogy csalás áldozataivá váltak. Úgy vélik ugyanis, hogy a Telekom a tények elkendőzésével túlságosan rózsás színekkel ecsetelte a cég helyzetét. Ezt bizonyítja az is, hogy a cég 2001-ben - két lépésben - 2,5 milliárd euróval lefelé kerekítette ingatlanainak értékét.

Habár a német törvények szerint a befektetők maguk felelnek döntéseikért, a panaszosok szerint a Telekom a tőzsdei rendelkezések értelmében felelős a történtekért, mert a részvény kibocsátásakor a valóságnál lényegesebb előnyösebb képet festett a helyzetéről.

A 16 ezer kisrészvényes nevében fellépő Manfred Nietzer ügyvédje közölte, hogy 80 millió euró ellenében kész a kiegyezésre a Telekommal.

A német cég 2005-ben az Egyesült Államokban lefolytatott hasonló eljárás lezárására 120 millió dollárt fizetetett az alpereseknek. A Telekom ezúttal azonban elzárkózott a kiegyezés elől, így megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a pénzügyi és tőzsdei szakértők bevonásával kezdődött per akár évekig is elhúzódhat.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×