eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiába a mosolyoffenzíva, sorra mondják le a részvételt az olimpiai megnyitóról

A francia elnök figyelmeztetését követően Angela Merkel is kilátásba helyezte, hogy távol maradna pekingi olimpia megnyitójától. A német kancellár nyilatkozatával egy időben Kína engedélyezte, hogy külföldi diplomaták látogassanak Tibetbe.

Úgy tűnik, Peking PR offenzívába kezdett, hogy mérsékelje a tiltakozásokat az olimpia előtti hónapokban. A kínai hatóságok gyors egymásutánban szabadon hozzáférhetővé tették a BBC eddig blokkolt mandarin nyelvű internetes oldalát a kínai netezőknek, majd külföldi újságírókat, pénteken pedig külföldi diplomatákat engedtek be Tibetbe.

A mosolyoffenzíva részeként Kína londoni nagykövete vendégként megjelent a reggeli tévéműsorban, olimpiai babákat ajándékozott a kellemetlen helyzetükben a kemény kérdésektől tartózkodó műsorvezetőknek és kezet is rázott velük.

Arra a kérdésre, hogy a külföldi médiának miért kellett távoznia Tibetből, azt mondta: úgy érezték, a tartomány nem biztonságos az újságírók számára.

Közben azonban Nicolas Sarkozy francia elnök figyelmeztetését követve a német kancellár, Angela Merkel is közölte, hogy távol marad a pekingi olimpia ünnepélyes megnyitójától. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azonban arra utalt: mindennek nincs köze Tibethez.

Sorra mondják le a részvételt

Václav Klaus cseh elnök, Donald Tusk lengyel kormányfő és Toomas Hendrik Ilves észt elnök is azt mondta, hogy nem megy el a megnyitóra. Robert Fico szlovák miniszterelnök sem lesz ott a kínai fővárosban, jelentette be a szóvivője.

Annak ellenére, hogy a Kína-ellenes civil szervezetek nagy része különösen erős kampányt folytat Nagy-Britanniában, Gordon Brown miniszterelnök eddig nem volt hajlandó kilátásba helyezni a bojkottot.

A bírálatokra adott legújabb kínai válasz az volt, hogy 15 ország diplomatának sietve megszerveztek egy utazást a tibeti fővárosba, Lhászába. A washingtoni külügyminisztérium üdvözölte a lépést, de kevésnek minősítette azt. Diplomatáinknak és másoknak szabadon be kell tudniuk lépni a fővárosba és a környező településekre - mondta Sean McCormack szóvivő.

Március 10. az 1959-ben levert Kína-ellenes felkelés évfordulója utáni napokban több tucat - egyes szervezetek szerint akár 140 - halálos áldozatot követelő lázongások robbantak ki Tibetben és a tibeti kisebbség lakta környező tartományokban. A kínai hatóságok szerint a lázongók megöltek 18 polgári személyt és két rendőrt.

Közben a száműzetésben élő dalai láma ismét "lényegre törő párbeszédre" szólította fel a kínai kormányt. Peking azonban a tibeti szellemi vezetőt okolja az eseményekért, és nem hajlandó szóba állni vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×