INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Üres címlappal tiltakoztak a szlovák lapok az új sajtótörvény ellen

Infostart / InfoRádió
A készülő sajtótörvény elleni tiltakozásul egységesen üres címlappal jelentek meg ma a központi szlovákiai napilapok.

Ma üres címlappal tiltakoztak a készülő, eddig is sok vitát kiváltó sajtótörvény ellen a szlovák napilapok. Az első oldalon a lapcímen kívül csupán a készülő szlovák médiatörvénnyel szemben megfogalmazott kifogásokat felsoroló szöveg olvasható.

A tiltakozáshoz csupán az országos sport napilap nem csatlakozott.

A lapok emlékeztetnek arra: utoljára a kilencvenes években, Vladimír Meciar kormányzása idején tiltakoztak fehér címlapokkal a sajtót ért támadások ellen.

A kiadók hét pontban, "hét főbűnként" foglalják össze a tervezet legkifogásolhatóbb pontjait.

Az új jogszabály - a laptulajdonosok szerint - értelmetlenül nagy teret biztosít a helyreigazításnak és a válasznak, amivel durván beleavatkozik a szerkesztőségi munkába, sérti a demokratikus alapelveket, a polgárok jogait és a sajtószabadságot.

Az EBESZ sem ért el Pozsonynál eredményt


A tiltakozók szerint ezzel a jogalkotó célja az, hogy a média a kritikát elviselni képtelen politikusok hatalmi pozícióból írt válaszaival és az eredeti közlések igazságtartalmát tagadó írásaival legyen tele, amelyekre a lapnak már - a törvény tilalma miatt - nem lenne módja reagálni.

A kormány sajtótörvény-tervezete ellen a hazai ellenzék mellett a nemzetközi intézmények is felemelték a szavukat. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő képviselője nemrég Pozsonyban tárgyalt a kulturális minisztérium illetékes államtitkárával, tolmácsolva a nemzetközi szervezetek aggályait, ám lényeges módosítást nem sikerült elérnie.

Az ellenzéki pártok - nyomásgyakorlásként - addig nem hajlandók megszavazni a lisszaboni szerződést, amíg a Fico kormány nem módosítja a demokratikus elvekkel ellenkező törvénytervezetet. Erre azonban a kabinet nem mutat hajlandóságot, és a parlament minden valószínűség szerint megszavazza az ellentmondásos sajtótörvényt.

Hanganyag: Protics János


A címlapról ajánljuk