eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Slota megvédi a magyarországi szlovákok jogait

Éles szavakkal ítélte el Ján Slota a pilisszentkereszti polgármester döntését, miszerint egy másik épületbe költöztetik a helyi szlovák házból a szlovák önkormányzat irodáját.

A szlovákiai politikusok részéről heves tiltakozást váltott ki a kiköltöztetési szándék, az ügy pedig nagy teret kapott a szlovák sajtóban is. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke hivatalos nyilatkozatában "égbekiáltó diszkriminációnak" és "ravasz jogtiprásnak" nevezte "az utolsókat lélegző magyarországi szlovák nemzeti kisebbség" elleni lépést.

Az SNS elnöke szerint a falu "a magyar sovinizmus nacionalista és diszkriminatív politikájának budapesti példáját" követi. Az SNS ezért "kormánypártként fordul" Ján Kubis szlovák külügyminiszterhez és Dusan Caplovic miniszterelnök-helyetteshez, hogy azonnal kéressék be konzultációra a magyar nagykövetet. Slota szerint a piliszszentkereszti történések ellenkeznek a két ország alapszerződésének szellemével.

Az SNS meglepőnek találja, hogy a nemzetközi közösség tétlenül nézi a magyarországi szlovákok "jogainak eme szemmel látható korlátozását", a szlováknyelv-oktatás elleni támadásokat, a szlovák pedagógusok nyelvpótlékának megvonását és a szlovák kulturális rendezvények akadályoztatását.

"Ébredjetek!"


Ezért felszólítja az EU intézményeit és az Európai Parlament szlovák képviselőit, "ébredjenek fel végre" és védjék meg a magyarországi szlovákok maradék jogait - olvasható az SNS felhívásában.

Az üggyel kapcsolatban nyilatkozott Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes is. Mint a pozsonyi Új Szónak elmondta, sajnálatosnak tartaná, ha a szlovák közösség számára elfogadhatatlan döntés születne abban a faluban, ahol a lakosság csaknem fele szlováknak vallja magát.

Caplovic kilátásba helyezte, hogy hivatalosan is tiltakozni fog partnerénél, Kiss Péter kancelláriaminiszternél és a kisebbségekért felelős államtitkárnál is. Kérni fogja őket, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a térségben élő szlovákok megfelelő körülmények között ápolhassák kultúrájukat.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×