eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Először találtak bizonyítékot a politikus bűnös múltjára

Bűncselekményeket követett el fiatal korában a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Ján Slota nem éppen dicső múltját az egyik kereskedelmi tévécsatorna szellőztette meg.

A Markiza kereskedelmi televízió szerda esti fő hírműsorában olyan dokumentumokat mutatott be, melyek szerint a nemzeti párt jelenlegi elnöke 1971-ben több barátjával együtt Ausztriába szökött, ahol bűncselekményeket követett el, autókat lopott, de öt nap múltán önként visszatért Szlovákiába.

Bár akkori Csehszlovákiában a disszidálás súlyos bűncselekménynek számított, Slotának megbocsátottak a hatóságok: megúszta dorgálással, sőt középiskolai tanulmányait is zavartalanul folytathatta.

Slota tiltott határátlépéséről nem először tájékozattak a bulvárlapok, ám konkrét bizonyítékok csak most kerültek nyilvánosságra. Ezek szerint a csehszlovák titkosendőrség, az StB ügynökeinek listáját őrző és feldolgozó Nemzeti Emlékezet Hivatalának levéltárából olyan dokumentumok kerültek elő, amelyek tanúsága szerint Slota apja, Milan Slota fia hazatérését követően önként szegődött el az StB ügynökének, s azt is bevallotta az államrendőrség előtt, hogy fia és társai Bécsben autókat törtek fel és loptak el.

Az erről szóló dokumentum többször is látható és olvasható volt a Markiza hírműsorában.

Slota a Markíza hírére nem kívánt reagálni, de írásban közölte: a róla szóló hír nem szolgál egyebet, mint azt, hogy elterelje a figyelmet a Mikulás Dzurinda vezette ellenzéki pártban, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Pártban jelenleg dúló válságról.

Nem volt hajlandó nyilatkozni a médiáknak Slota egykori társa sem, aki annak idején nem tért vissza vele Ausztriából, és azóta is külföldön is él.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×