eur:
390.71
usd:
366.08
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tenger alatt is szerelik az internetet

Megkezdődött annak a Földközi-tenger alatt futó vezetéknek a javítása, amelynek elszakadása miatt az egész Közel-Keleten és még Indiában is akadozott az internet szolgáltatás. A helyreállítási munkákat a célra átalakított hajókkal végzi több, mint ötven szakember, de a javítás így is egy hétig elhúzódhat.

A múlt héten milliók szidták az internet szolgáltatójukat, amikor hirtelen megszakadt, vagy legalábbis drámai módon lelassult a világhálóhoz való hozzáférésük. Ezek a közel-keleti és indiai felhasználók akkor még nem tudták, hogy nem a cégek, hanem egy Európa és Afrika között futó tengeralatti kábel sérülése volt a kimaradások oka.

Azt még a mai napig sem tudják, hogy miért szakadt el a kábel. Egyes jelentések szerint egy, a közelben elhaladó tankhajó horgonya szakíthatta el a kábelt, ám a területileg illetékes Egyiptom kommunikációs minisztériuma szerint a kérdéses időpontban nem haladtak át hajók a területen.

Fényimpulzussal keresték a szakadt részt

Mindenesetre jó pár nap elteltével végre nekikezdtek a hibaelhárításnak, ami igazi csúcstechnológiai teljesítmény lesz. A Földközi-tenger fenekén futó vezetéket, két erre a célra átalakított hajóról, ötven telekommunikációs szakember javítja.

A kábel fenntartásáért felelős Flag Telecom nevű cég szerint a munka egy hétig is eltarthat.

Első lépcsőben a szakembereknek meg kellett állapítaniuk a kábelszakadás pontos helyét. Ezt gyakran a szárazföldről is meg tudják tenni - mondták el illetékesek a BBC-nek.

A kilencrétegű optikai kábelen fényimpulzusokat tudnak küldeni. Amikor ezek elérik a törött részt és visszaverődnek, a szakemberek ki tudják számolni, hogy mekkora utat tettek meg, azaz, hogy a Földközi-tenger melyik részére kell küldeni a hibaelhárítók hajóit.

A sérült részt ezek után távirányítású eszközökkel kivágják, és a két kábelvéget a felszínre - a hajók fedélzetére - hozzák, ahol a szakemberek újra összekötik.

A telekom cégek a hajósoktól és halászoktól tartanak

Az összesen 28 ezer kilométer hosszú kábel meghibásodása miatt Egyiptomban megszakadt az internet kapcsolatok 70 százaléka, Indiában pedig 60 százalékos volt a kiesés. Akadozott a kapcsolat az Egyesült Arab Emirátusokban, Kuvaitban, Szaúd-Arábiában és Dubajban is.

Több mint egy évvel ezelőtt egy földrengés miatt megsérültek a Tajvanon átfutó kábelek, ami miatt Ázsia nagy részében akadozott az internet.

Szakértők megjegyzik, hogy a kommunikációs cégek és a hajózási vállalatok, valamint halászok kapcsolata nem éppen felhőtlen. A kábelfenntartók ugyanis tartanak attól, hogy utóbbiak elszakíthatják a vezetékeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×