eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Izrael védőkerítést épít egyiptomi határán

Izrael védőkerítést fog építeni egyiptomi határa egyes szakaszain, hogy megakadályozza palesztin öngyilkos merénylők beszivárgását saját területére - erről döntött szerdán a kormánykabinet.

A döntés azon az ülésen született, amelyen hírszerző szolgálatok képviselői, a hadsereg vezetői, valamint Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter azt vitatta meg, mi legyen az egyiptomi-gázai határral, amelyen korábban is állt egy védőkerítést, de azt palesztin szélsőségesek felrobbantották január 23-án.

A védelmi illetékesek attól tartanak, hogy a Gázából Egyiptomba átmenekült szélsőségesek a viszonylag könnyen átjárható egyiptomi-izraeli határon keresztül beszöknek a zsidó állam területére. Beszámolók szerint már militáns palesztin szervezetek több tucat aktivistája érkezett a Gázai övezetből a Sínai-félszigetre.

A védőkerítés két kis szakaszon: a vörös-tengeri Eilat fürdőváros közelében, illetve a nicánai körzetben építik majd meg.

Az ülésen megvitatták azt a kairói kérdést is, hogy kétszerezzék meg a biztonsági erők létszámát a határ közelében. A lap értesülése szerint Livni külügyminiszter támogatja az egyiptomi kérés teljesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×