eur:
390.15
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Dagad a focibotrány Szerbiában

Egyre jobban dagad a szerb labdarúgó-botrány: a rendőrség letartóztatta minden idők egyik legjobb szerb labdarúgóját. A szerb válogatott jelenlegi igazgatóját, Dragan Dzsajicsot több millió eurós sikkasztással vádolják.

Mintegy hatmillió eurót érő összeg elsikkasztásának gyanúja miatt őrizetbe vették a Crvena Zvezda belgrádi futballcsapat három korábbi vezetőjét.

Dragan Dzsajics korábbi elnök, Vladimir Cvetkovics, a klub főtitkára és Milos Marinkovics elnöki tanácsadó 2001-ben a spanyol Real Zaragozának eladott Goran Drulicsért befolyt összeget csapolta meg. A spanyol együttes 27 millió német márkát fizetett, amiből papíron 18 millió jutott a játékosnak és 9 millió a Crvena Zvezdának. Valójában Drulicsnak csak hatmillió márkát fizettek ki, és 12 milliót a három sportvezető tett zsebre.

Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, iratokat kellett hamisítani, és szükségük volt egy belgrádi bank igazgatójának közreműködésére is.

A rendőrség nyomoz, és megvizsgálnak minden olyan játékos-eladást, amely 2004-ig, Dzsajics elnöki ideje alatt történt.

Rendőrségi források szerint az ezt megelőző 14 évben a Crvena Zvezda ma mintegy 50 millió eurónak megfelelő összeget kapott eladott játékosaiért, de senki sem tudja, mi lett a pénzzel. Amikor Dragan Dzsajic távozott, hogy átvegye a szerb futballszövetség alelnöki tisztét, a klubnak adósságai voltak.

Szintén letartóztatták az utóbbi évtizedek egyik legjobb szerb kosárlabdázóját, aki a mexikói olimpián a jugoszláv válogatottal ezüstérmet szerzett. A 67 éves Vladimir Cvetkovics a Milosevics-rezsim alatt sportminiszter is volt.

Sejteni lehet, ki lesz a következő

Korábban letartóztatták Szerbia egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberét, Ratko Butorovicsot. Az 54 éves üzletember a Vojvodina első ligás labdarúgóklub elnöke és tulajdonosa, emellett az övé a város legnagyobb és legkorszerűbb szállodája, valamint egy péterváradi szálló is. Azzal gyanúsítják, hogy megszervezte az újvidéki csapat bundázását, de valószínűleg komolyabb szerepe van a szerb focimaffiában is.

Ezt megelőzően a két legerősebb belgrádi futballklub, a Partizan és a Crvena Zvezda vezetőinek lakásán tartottak házkutatást. Emellett letartóztattak négy szerb játékvezetőt és egy stadionigazgatót is.

Sejteni lehet, hogy ki lesz a következő. Valószínűleg Szerbia legnépszerűbb énekesnője, Zeljko Raznatovics, a szerb szabadcsapatokat vezető hírhedt Arkan kapitány felesége. Arkan katonái több tömeggyilkosságot hajtottak végre, a kapitány rablással és csempészéssel hatalmas vagyonra tett szert, és az FK Obiliccsel még bajnoki címet is szerzett 1998-ban.

2000-ben megölték, de úgy tudni, hogy felesége, Ceca Raznatovics a játékosok eladásából befolyt eurómilliókat nem a klub, hanem a saját számlájára tette. A közvélemény most az ő letartóztatását várja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×