eur:
395.73
usd:
367.09
bux:
65150.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Michigan előtt: Giuliani sokat kockáztat

John McCain arizonai szenátor győzelmét várja az InfoRádió által megkérdezett Amerika-szakértő a keddi michigani előválasztáson. A munkanélküliségtől és a pangó autóipartól szenvedő északi államban rendezendő voksoláson - veresége esetén - végleg elszállhatnak a kampányra legtöbbet költő Mitt Romney esélyei. A demokraták bojkottálják az előválasztást, mert a beleegyezésük nélkül hozták előbbre annak időpontját.

Az elnökjelöltségért folyó küzdelemben a republikánusoknál fej fej mellett áll a New Hampshire-i előválasztást megnyerő John McCain és Mitt Romney - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

A Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa közölte: Romney, annak ellenére, hogy óriási összegeket költött kampányára, eddig meglehetősen rosszul szerepel, ha pedig Michiganben is veszít, elszállnak esélyei az elnökjelöltségre.

Giulianit nem érdekli

A harmadik lehetséges elnökjelölt, Rudy Giuliani meglehetősen szokatlan stratégiát követ: Iowában, New Hampshire-ben és Michiganben sem kampányolt, mivel a január 29-i floridai előválasztásra készül - tette hozzá Magyarics Tamás.

A volt New York-i polgármester arra számít, hogy egy esetleges kaliforniai győzelem olyan lendületet ad neki, ami a február 5-i "szuperkedden" majd az első helyre segíti - magyarázta a szakértő.

Sokat kockáztat

Korábban az volt az általános nézet, hogy az első előválasztásokon jól kell szerepelni, korábban azonban még nem volt olyan komoly politikus, aki tudatosan feladta volna a korai primary-ket - mondta a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Giuliani stratégiája kockázatos, hiszen John McCainnek hátulról sikerült az élre kapaszkodnia, és komoly esélye van arra, hogy Michiganben is diadalmaskodjon - közölte az Amerika-szakértő.

Ha McCainnek Dél-Karolinában is sikerül győznie, rettentő nehéz lesz megállítani - tette hozzá Magyarics Tamás.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×