eur:
394.29
usd:
370.5
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bármikor kitörhet a "fekete óriás"

Hamarosan kitörhet az ecuadori Tungurahua vulkán - figyelmeztetett egy vulkanológus.

Patricia Mothes, egy amerikai szakértő szerint az 5.023 méter magas, Quitótól 125 kilométerre lévő vulkán napokon vagy heteken belül kitör.

Hozzátette: a kitörés után a láva és a vulkanikus anyag nagy sebességgel zúdul le, és eléget mindent, ami az útjába kerül.

A Tungurahua vulkán 1999 óta aktív. A "fekete óriás" néven is ismert hegy december 22. óta mutat olyan jeleket, amelyek alapján kijelenthető, hogy közel a kitörés - mondta Patricia Mothes.

A vulkán már bocsátott ki hamut, ami kárt tett a legelőkben és a  termésben.

A hatóságok a múlt héten a közelben lévő tíz településen élőket evakuálták.

Az egyik falu polgármestere, Juan Salazar elmondta: a lakosok mindennap visszatérnek, hogy megetessék állataikat, de egy ideiglenes menedékhelyen alszanak.

A Tungurahua vulkán legutóbb 2006 nyarán tört ki, akkor legkevesebb négy ember halálát okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×