eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Világszerte elítélik a Bhutto elleni merényletet

Az Egyesült Államok, Anglia, Franciaország, Oroszország, és India vezetői elítélik a Benazir Bhutto pakisztáni ellenzéki vezető elleni merényletet. A volt kormányfőt a Pakisztáni Néppárt választási gyűlésén ölte meg egy öngyilkos merénylő.

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze kormányát és a hadsereg vezetőit Pervez Musarraf pakisztáni elnök, majd a tanácskozás után felszólította az ország lakóit: őrizzék meg nyugalmukat, hogy "meghiúsíthatók legyenek a terroristák ördögi tervei".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közben úgy döntött: rendkívüli ülést tart ma, hogy megvitassa a Bhutto életét kioltó merénylet nyomán kialakult pakisztáni helyzetet.

"Élesen elítéljük a politikai gyűlés ellen intézett támadást, amely azt mutatja, hogy még mindig vannak olyanok Pakisztánban, akik meg akarják hiúsítani a megbékélés és a demokratizálódás politikáját" - fogalmazott az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője.

"Nagy tragédia történt"

"Nagy tragédia történt" - mondta a Fehér Ház egyik, névtelenül nyilatkozó, magas rangú illetékese amerikai újságíróknak. Az Egyesült Államok hónapok óta dolgozik azon, hogy megegyezés szülessen Pervez Musarraf pakisztáni elnök és az ellenzék vezetője, Benazir Bhutto között.

Oroszország élesen elítéli a Benazir Bhutto életét kioltó merényletet - mondta Moszkvában az orosz külügyminisztérium szóvivője. Mihail Kaminyin reményét fejezte ki, hogy Pakisztán vezetői meghoznak minden szükséges intézkedést az ország stabilitásának biztosításáért.

Terrorhullámot válthat ki a gyilkosság

Az orosz külügyminiszter ázsiai ügyekben illetékes helyettese szerint ugyanis terrorhullámot válthat ki Bhutto meggyilkolása a dél-ázsiai országban. "Nem lehet kizárni, hogy a hatalom, illetve a különleges szolgálatok állnak a merénylet mögött, bár korai lenne ezt határozottan állítani"- mondta egy nyilatkozatában az állami duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke.

A hír hallatán mélységes megrendülését fejezte ki a francia diplomácia vezetője, és elítélte a "gyalázatos tettet". A brit külügyminiszter is mélységes megdöbbenésének adott hangot, önmérsékletre és összefogásra szólította fel a pakisztáni politikai erőket.

Pakisztán fő térségbeli ellenlábasa, India a pakisztáni demokratizálódásra mért csapásnak minősítette a politikai gyilkosságot. A kormányfő szóvivője szerint "a pakisztáni megbékélés és demokratizálódás jeles harcosát vesztette el a térség".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×