eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nővér, kérem, fordítsa Mekka felé az ágyam!

Nem csupán a betegek ellátása lesz a nővérek feladata egyes brit kórházakban: ha a páciens - vallása szigorú előírásai miatt - úgy kívánja, ágyát Mekka felé kell fordítaniuk, naponta akár öt alkalommal is.

Több száz brit egészségügyi dolgozó vett részt azon az - adófizetők pénzéből finanszírozott - tanfolyamon, ahol muzulmán orvosok és egyéb kisebbségek képviselői mondták el, hogyan lehetne a betegek számára még kényelmesebbé tenni a kórházi tartózkodást.

A találkozók során a nővéreknek azt javasolták: ha egy muzulmán beteg fürdővizet kér, vagy azt, hogy ágyát Mekka felé fordítsák, fontolják meg, teljesítik-e a kívánságot.

A gyakorlatot, ha nem okoz túlzott többletmunkát a személyzetnek, és túl sok kellemetlenséget a többi betegnek, az egyik yorkshire-i kórház alkalmazni is fogja.

Amennyiben nem találnak az ágyak forgatására praktikus megoldást, olyan fekhelyet keresnek majd az azt igénylő pácienseknek, amely mindig Mekka irányában áll.

Az iszlám vallás fontos része a napi ötszöri ima, amit a hívők Mekka, Mohamed próféta szülőhelye felé fordulva végeznek, előtte pedig folyóvízben mosakodnak meg.

Politikailag korrekt döntés

Az elképzelésnek vannak ellenzői is, köztük egy tapasztalt dewsbury-i nővér, aki szerint egyszerűbb lenne, ha a muzulmán betegeket eleve külön kórtermekben helyeznék el, ahol nem kellene az ágyukat forgatni.

"Óriási muzulmán népesség él Dewsburyben, így, ha naponta öt alkalommal ágyak tucatjait kellene Mekka felé fordítanunk, ráadásul fürdővizet biztosítanunk a betegeknek az ima előtt és után, az komoly hatással lenne az egészségügyi ellátásra, ami elvileg a feladatunk" - mondta a nővér, aki szerint az ágyak mozgatása zavarná a nem muzulmán pácienseket.

David Davies konzervatív képviselő szerint jobb lenne, ha a kórházakban inkább a fertőzések terjedésének megfékezésével foglalkoznának ahelyett, hogy a hajlonganának a politikai korrektséget követelő "brigád" előtt hajlonganának.

A yorkshire-i kórház dolgozóit nem utasították arra, hogy mindenképpen tegyenek eleget a páciensek kéréseinek, csupán javasolták nekik: fontolják meg, hogy teljesítik-e a kívánságot.

A személyzet tagjai azt mondják: igyekeznek majd kényelmesebbé tenni a páciensek ott-tartózkodását, megvalósíthatatlannak tartották és visszautasították ugyanakkor azt a kérést, miszerint a muzulmán nőbetegeket csak doktornők kezelhessék.

Korábban néhány kórházban már rendszeresítettek olyan öltözékeket, amelyek hasonlítanak a muzulmán nők hagyományos viseletére, a burkára, így az asszonyoknak, ha nem akarják, egy-egy műtét során sem kell felfedniük az arcukat orvosaik előtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×