eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre éleződik az elnökválasztási kampány az Egyesült Államokban

Hillary Clinton New York-i szenátor és Rudy Giuliani volt New York-i polgármester a demokrata, illetve a republikánus párti elnökjelöltség legesélyesebb várományosa a 2008-as elnökválasztás előtt.

Az elnökválasztások kimenetelét immár 20 éve nagy pontossággal előrejelző úgynevezett Iowai Elektronikus Piac szerint - amelyet az Iowai Egyetem professzorai működtetnek politikai információk "értékesítésére" - Clinton-Giuliani párviadal várható, amely a demokrata jelölt mintegy 4 százalékpontos győzelmével fog végződni.
Joyce Berg professzor hétfőn elmondta, hogy a nonprofit alapon működő Iowai Elektronikus Piac 1988-as létrehozása óta pontosabbnak bizonyult, mint a közvélemény-kutatások.

Jóllehet még több mint egy év hátra van a választásokig, az iowai piac a két New York-i politikus kiemelkedését valószínűsíti.

A mutatók szerint Clinton 70 százalékos eséllyel szerzi meg pártja jelöltségét, míg az őt követő Barack Obama szenátornak erre 16 százalék esélye van. A republikánus oldalon szorosabbnak látszik a verseny, Giuliani 40 százalékos eséllyel vezet, a második Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó 31,5 százalékkal.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 44-48 százalék az esélye annak, hogy Clintoné lesz a demokrata jelöltség, Giuliani esetében 24-32 százalékos ez a mutató.

A demokrata elnökjelöltség legesélyesebb várományosa, Hillary Clinton volt first lady ellen a napokban több vetélytársa kikelt.

John Edwards demokrata politikus, volt szenátor "washingtoni bennfentesnek" nevezte Clintont, arra buzdítva a szavazókat, hogy forduljanak el a lobbisták és érdekcsoportok által működtetett korrupt washingtoni politika szereplőitől.

Barack Obama a hétvégén kijelentette: az eddigieknél nyíltabb és erőteljesebb harcot fog vívni Clinton ellen; azzal vádolta a volt first ladyt, hogy nem őszinte a fontos politikai kérdésekben.

Mint mondta, Clinton azért tudott kiugrani a mezőnyből, mert eddig kesztyűs kézzel bánt vele.

Clintont támadta vasárnap Giuliani is, aki kifogásolta, hogy Bill Clinton felesége azt hirdeti, milyen külpolitikai lépéseket tenne a megválasztása és beiktatása közötti időszakban.

A volt New York-i polgármester leszögezte: az amerikai elnök mandátuma nem a választásig (2008. november 4.), hanem a következő elnök beiktatásáig (2009. január 20.) tart, következésképp addig nem irányíthatja helyette a külpolitikát senki más.

Az amerikai média az öt hónapja kezdődött elnökválasztási kampány alatt nagyjából öt jelöltre szűkítette figyelmét, holott még 17 republikánus és demokrata politikus küzd pártja jelöltségéért - állapította meg a Joan Shorenstein Sajtóközpont hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában.

A szóban forgó öt jelölt - a demokrata Hillary Clinton és Barack Obama, valamint a republikánus Rudy Giuliani, Mitt Romney és John McCain — szerepelt a tudósítások több mint felében.

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a két legnépszerűbb politikus, Clinton és Giuliani bemutatása korántsem volt barátságos: tíz tudósításból négy kedvezőtlen képet festett róluk, három semleges hangnemű volt és csak három sugallt pozitív üzenetet.

Az amerikai közvélemény jobban érdeklődik a kampányhírek iránt mint a korábbi választásoknak ebben a szakaszában, de még így is csak minden negyedik amerikai követi figyelemmel a kampányküzdelmet.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×