eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Izraeli katonák lelőttek két palesztint Gázában

Izraeli katonák szerdán lelőttek két palesztint a Gázai övezetben, a két fiatal előzőleg részt vett izraeli célpontok elleni palesztin rakétatámadás végrehajtásában.

Az izraeli katonaság mindössze néhány perccel azután végzett a két palesztinnal, hogy az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezet közölte, tagjai rakétákat lőttek ki Izraelre.

Az izraeli védelmi miniszter helyettese szerdán kijelentette: itt az ideje, hogy növeljék a nyomást a szélsőségesekre. "Egyértelmű, hogy le kell állítanunk a (Gázai övezetbe irányuló) áram- és üzemanyagellátást" - jelentette ki Matan Vilnaj az izraeli katonai rádióban. "Jó néhány hétre drámaian csökkentjük az Izraelből kiinduló áramszállításokat" - mondta, megerősítve a Haarec című izraeli lap és a közszolgálati rádió szerdai jelentését, amely szerint az izraeli védelmi minisztérium a zsidó állam elleni, szűnni nem akaró palesztin rakétatámadások miatt a Gázai övezet áramellátásának korlátozását fogja javasolni a kormánynak.

A korlátozó intézkedést a kiszivárogtatások szerint már csütörtökön hivatalosan jóváhagyhatja Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A tervezett lépések szerint Izrael először 15 percre, majd minden nap egyre hosszabb időre szakítaná meg a Gázai övezet áramellátását - a kórházakat és a hasonló fontosabb intézményeket kivéve -, egészen addig, amíg a palesztinok be nem szüntetik a rakétatámadásokat. Egyelőre nem lehet tudni, Izrael mikortól alkalmazná ezt az eszközt, amelyet a palesztinok máris elítéltek, mint az emberi jogokat sértő kollektív büntetést.

Nem lehet tudni, az izraeli áramkorlátozásoknak milyen tényleges hatása lesz a Gázai övezetben élők számára. Az övezetben már most is rendszeresek az áramkimaradások, sok háznál ezért van tartalék áramfejlesztő is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×