eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán: Oroszországban nincs felelősség, nincs politikai verseny

A Fidesz elnöke szerint meg kell érteni, hogy Oroszországban nem olyan politikai rendszer épül, mint amilyen az Európai Unióban van. Orbán Viktor a prágai Fórum 2000 nemzetközi konferencián elhangzott előadása után az InfoRádiónak elmondta: csak így lehet az unió számára is előnyös kapcsolatokat kialakítani Moszkvával.

"A kérdés így hangzott: lehet-e Oroszországgal olyan politikát folytatni, amelynek középpontjában nem az energia kérdése áll. Az én álláspontom az, hogy a következő néhány évben, de inkább évtizedben ez a téma marad a középpontban" - fejtette ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió függ az orosz energiahordozóktól, de Oroszországnak is szüksége van az Európai Unióra mint vásárlóra, hiszen a közösség az orosz energia legnagyobb felvevőpiaca.

Az előadásom arról szólt, hogy ha az Európai Unió ki akar alakítani egy számára, vagyis a magyarok számára is előnyös politikát az oroszok irányába, akkor először is meg kell érteni, tudomásul kell venni, hogy Oroszországban nem olyan politikai rendszer épült-épül, mint az Európai Unióban - húzta alá a politikus.

A volt miniszterelnök szerint bár a formák hasonlóságot mutatnak - Oroszországban is van parlament, kormány, limitált hatáskörű és mandátumú államfő - a valóságban azonban nincs igazi politikai verseny, nincs felelősség és nem érvényesülnek az egyéni szabadságjogok sem; vagyis a nyugat-európai demokráciafelfogástól különböző politikai rendszer épül.

"Ez érvényes a gazdaságra is. Azok a fogalmak, amelyek köré mi az Európai Unióban építjük a gazdaságot - mint a verseny, átláthatóság, monopóliumellenesség, korlátozott állami beavatkozás -, csak a mi kategóriáink.

Az orosz gazdasági rendszer, noha magántulajdonban áll, mégis egész más kategóriákra, felfogásra, tételekre épül" - emelte ki a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor leszögezte: ha az Európai Unió nem veszi tudomásul, hogy egy formailag hasonló, de lényegileg különböző politikai és gazdasági rendszerrel áll szemben, akkor nem is tud olyan viszonyt kialakítani, aminek nem vesztese, hanem nyertese, vagy amelyben legalábbis egyenrangú partner lesz.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×