eur:
389.75
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Õszintén mondhatom, hogy nem én öltem meg"

A brit kormány és a Londonban élő milliárdos üzletember, Borisz Berezovszkij áll Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkos ügynök meggyilkolása mögött - állítja Andrej Lugovoj, akit a brit hatóságok a bűncselekménnyel gyanúsítanak.

Az üzletember, az orosz titkosszolgálatok egykori ügynöke szerdán Moszkvából videokonferencia keretében válaszolt a brit újságírók kérdéseire.

Andrej Lugovoj ártatlannak vallotta magát, de hozzátette: nem kíván Londonba utazni, hogy személyesen védekezzen a vádakkal szemben.

Az orosz üzletember ismételten azt állította, hogy a tavaly novemberben meghalt Alekszandr Litvinyenko a brit szolgálatoknak dolgozott.

Lugovoj kiemelte: a brit titkos szolgálat bizonyítékokat hamisított, hogy rá terelje a gyanút. "Egyáltalán nincs bizonyíték. Minden, amit a brit ügyészség állít, az hazugság, amelyet a brit vezetés és a szolgálatok ösztönöztek" - mondta hatáorozottan a volt állambiztonsági ügynök.

"Nyíltan és őszintén mondhatom, hogy nem én öltem meg" - hangsúlyozta egy, közvetlenül a Litvinyenko-gyilkosságra vonatkozó kérdésre válaszolva.

Az orosz üzletember szerint a milliárdos Borisz Berezovszkij áll Litvinyenko megmérgezése, valamint Anna Politkovszkaja orosz újságírónő tavalyi meggyilkolása mögött is. Lugovoj szerint az esetek egy megtervezett provokáció részei, amelyekkel az Oroszországról kialakult képet akarják károsítani.

Lugovoj kiadását a nyár elején kérte Nagy-Britannia, ezt az orosz vezetés azonban elutasította. London válaszul négy orosz diplomatát utasított ki, amelyet Moszkva hasonló reakciója követett.

Alekszandr Litvinyenko az orosz állambiztonsági szolgálat alezredese volt, aki miután szembekerült a céggel, hét éve Nagy-Britanniába szökött. November 23-án halt meg Londonban; halálát a szervezetébe került hatalmas adag polónium-210 radioaktív izotóp okozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×