eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csillagászati összegű vadászgép-beszerzés: élesedő verseny

Hat gyártótól vár ajánlatot India a 126 vadászrepülőgépre kiírt tenderén, amely egyike a világ legnagyobb harcigép-beszerzéseinek. Az üzlet értéke mintegy 420 milliárd rúpiára, azaz körülbelül 2.000 milliárd forintra tehető.

Az előzetes ajánlatokat az orosz RSzK MiG-től, a francia Dassault-tól, a svéd Saabtól, az amerikai Lockheed Martintól és Boeingtól, valamint az európai Eurofighter-konzorciumtól várják.

Korábbi hírekből tudható, ki mivel pályázik: az oroszok a MiG-35-össel (amely a MiG-29-es legújabb változata), a franciák a Rafale-lal, a Saab a Magyarországon is repülő Gripennel, a Lockheed Martin az F-16 Fighting Falconnal, a Boeing az F-18 E/F Super Hornettel, a brit-német-olasz-spanyol konzorcium pedig természetesen a Eurofighterrel.

Az indiai védelmi minisztérium szóvivője közölte: az ajánlatokat először egy szakmai bizottság bírálja el, amely eldönti, mennyire felelnek meg a légierő hadműveleti követelményeinek és más feltételeknek. Ezután intenzív tesztelésen értékelik ki a vadászgépek teljesítményét.

Az első 18 repülőgépet külföldön építik majd meg, a többit azonban a kötelező technológiatranszfernek köszönhetően licencben a dél-ázsiai országban.

Amerikai előny?

Az indiai vadászlégierő jelenleg főként orosz gépekből áll (MiG-21, MiG-29, Szu-30), emellett üzemelteti a francia Mirage 2000-est is.

A legnagyobb számban hadrendben álló MiG-21-eseket modernizálták ugyan, de cseréjük így is esedékessé válik, ezt szolgálja a mostani tender. India semmiképpen sem akar hátrányba kerülni az egyebek mellett új F-16-osokkal erősítő Pakisztánnal szemben.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy az indiai fegyverbeszerzések meglehetősen lassúak, így a mostani kiírásban beszerzendő első gépekre még legkevesebb öt évet várni kell.

Néhány katonai szakértő úgy véli, hogy a geopolitikai megfontolások felülkerekednek majd a technikai-katonai szempontokon, és India - szakítva az eddigi hagyományokkal - amerikai vadászgépeket szerez majd be, hogy ezzel is megerősítse a Washingtonnal egyre szorosabbra fűződő barátságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×