eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újraírt orosz történelem

A hatalmon lévő orosz vezetés szája íze szerinti történelemértelmezést akarja belenevelni az orosz iskolásokba a Kreml. Ennek jegyében született meg két, tanároknak szóló kézikönyv, amelyek máris hatalmas vitákat váltottak ki. Az orosz pedagógusok a Kreml propagandafogásának tartják a műveket, ám kérdés, hogy a tiltakozásukkal mit tudnak elérni.

Az egyik tanároknak szóló társadalomtudományi kézikönyv a Szovjetunió összeomlását a huszadik század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának, Sztálint pedig minden idők legsikeresebb szovjet vezetőjének nevezi. A szerzők szerint a sztálini idők munkatáborai, tömeges kivégzései és bebörtönzései hozzájárultak a nemzet naggyá tételéhez.

Ezt a véleményt Vlagyimir Putyin elnök is osztja egy nyilatkozatában: "más országokban sokkal rosszabb dolgok történtek, például a nácizmus". Az Oroszország 1945-2006 című kézikönyv utolsó fejezete a Legfőbb Demokrácia címet kapta, benne a szerző Vlagyimir Putyin elnököt méltatja.

A könyv egyik szerzője, Pavel Danilin a The Times brit napilapnak elmondta, hogy az igazi fordulópontot Oroszország történetében Vlagyimir Putyin hozta meg, mert tisztában van vele, hogy "az orosz demokrácia egyedüli garanciája az erős szuverenitás, hadsereg, gazdaság és nemzet lehet. Ez pedig nem ideológia, hanem pusztán a józan ész megjelenése."

Pavel Danilin szerint a nemzetnek erre a felfogásra van szüksége és ha másként nem megy, erőszakkal bírják rá a tiltakozó tanárokat a szemléletváltásra.

A pedagógusok tiltakoznak a kézikönyv ellen, amit egyszerűen a Kreml propagandafogásának tartanak. Pavel Danilin blogjában ugyanakkor keményen fogalmaz: "A kézikönyvek meghatározta irányvonallal összhangban és Oroszország szükségleteinek megfelelően fogják tanítani a gyerekeket. Az iskolákat meg kell tisztítani a szennytől és ha ez így nem működik, akkor majd működik erőszakkal".

Alexander Filippov, a könyv szerkesztője szerint a könyv válasz az eddigi alacsony színvonalú történelemkönyvekre és nem is lesz kötelező csupán ajánlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×