eur:
394.33
usd:
355.63
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Újjáéledő német-lengyel ellentét

Berlinben megütközést váltott ki a lengyel miniszterelnök bejelentése, amelyben törvénymódosítást helyezett kilátásba, mert kormánya tűrhetetlennek tartja, hogy a bíróságok a 70-es, 80-as években az országot elhagyni kényszerült németeknek jóvátételt ítélnek meg. A német kereszténypártok menekültügyi biztosa szerint valamennyi uniós országban tiszteletben kell tartani a bíróságok függetlenségét.

A szülőföldjükről elüldözött németek és menekültek ügyével foglalkozó kereszténypárti megbízott rámutatott arra, hogy a tervezett törvénymódosítással Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök súlyos kárt okozna Lengyelország nemzetközi hírnevének.

Mint kifejtette, az Európai Unió tagállamaiban magától értetődő a törvénykezés és az igazságszolgáltatás különválasztása, mert csak így szavatolható a jogállam fenntartása. Ha azonban a varsói kormány valóra váltja szándékát, és a bíróságok függetlenségét törvénymódosítással csorbítja, komolyan árt Lengyelország tekintélyének.

Jaroslaw Kaczynski a múlt héten jelentette be törvénymódosításra irányuló tervét azzal érvelve, hogy a lengyel bíróságoknak a hazaiak érdekeit kell nézniük, amikor a tulajdonjog megállapításáról döntenek.

A közelmúltban több esetben is lengyel bíróságok helyt adtak a 70-es és 80-as években távozni kényszerült németek ingatlan-visszaadási keresetének. Olyan személyek nyerték így vissza egykori házukat, illetve öröklakásukat, akiknek tulajdonát Lengyelországból történt távozásuk után a kommunista hatóságok kisajátították.

Az intézkedés hatálytalanítása érdekében a károsultak egy csoportja nemrég az Európai Emberjogi Bírósághoz fordult jogorvoslásért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×