eur:
394.51
usd:
355.74
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

A Moszad is segített a bolgár ápolónők kiszabadításában

A bolgár hírszerzés vezetője hétfőn feltárta: mintegy húsz ország biztonsági szolgálata segített abban, hogy kiszabadulhassanak a Líbiában szándékos AIDS-fertőzés vádjával halálra ítélt egészségügyi dolgozók.

Kircso Kirov tábornok a 24 Csasza című bolgár politikai napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az öt bolgár ápolónő és palesztin születésű orvostársuk sorsa csupán "egy homokszem volt egy hatalmas hurrikánban, amely jelentős érdekeket terelt össze" Líbiában, fegyverüzleteket és olajkoncessziókat is beleértve.

Szavai szerint közte és a líbiai titkosszolgálat vezetője között a brit külső elhárítás, az MI-6 egyik volt vezetője, Mark Allan létesített kapcsolatot. Kirov összesen ötször találkozott Musza Kuszával, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjével, s a tárgyalásokat később utódjával, Abdallah Szanusszival folytatta, aki Moammer el-Kadhafi líbiai vezető sógora.

A hat egészségügyi dolgozót Líbiában azzal a váddal ítélték halálra, majd életfogytiglani börtönre, hogy a 90-es években Bengázi város kórházában 438 líbiai gyermeket fertőztek meg szándékosan az AIDS vírusával. Az elítéltek nyolc és fél évi fogság után múlt kedden térhettek haza Bulgáriába, s megérkezésük után Georgi Parvanov bolgár elnök azonnal megkegyelmezett nekik.

Télen már világos volt, hogy hamarosan szabadulnak


Mint Kirov elmondta, idén februárban már tudta, hogy július végére-augusztus elejére megoldást találnak az ügyre, miután Bécsben egy éjjeli órán találkozott Szeif al-Iszlámmal, az első számú líbiai vezető fiával, akinek jótékonysági alapítványa közvetítőként lépett fel a tripoli kormány és az AIDS-beteg líbiai gyermekek családja között.

Akkor tudta meg, hogy Tony Blair brit miniszterelnök Líbiába készül utazni, s a kérdést a kormányfői posztról való távozásáig meg akarja oldani. Szeif al-Iszlám ott egyezett bele abba, hogy a tripoli vezetés többé ne kösse össze a bolgár ápolónők ügyét az 1988-as lockerbie-i merénylet egyik elkövetőjeként elítélt líbiai tiszt ügyével.

A Moszad is segített

Kirov az újságnak elmondta azt is, hogy a bolgár hírszerzés mintegy húsz külföldi szolgálattal, köztük az izraeli Moszaddal vette fel a kapcsolatot, hogy biztosíthassa az ápolónők kiszabadulását. A Moszad "Líbiában és szerte a világon kapcsolatot teremtett számunkra olyan személyekkel, akik megfelelő információkkal és befolyással bírtak ahhoz, hogy kedvező lélektani környezetet alakíthassunk ki a probléma megoldásához" - tette hozzá.

A tábornok szerint az ügy megoldásába néhány arab országot is bevontak, köztük "palesztin barátainkat", Egyiptomot, Algériát és Marokkót.

A bolgár hírszerzés vezetője azt is elárulta, hogy szolgálata összekötő tisztet tart Tripoliban, mivel Líbia "elég jó információkkal rendelkezik a közel-keleti terrorista és vallási szervezetek tevékenységéről, valamint az Irakban és Darfúrban uralkodó helyzetről".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×